Drukte bij de veerboot
Drukte bij de veerboot Foto: Google

Hart voor Texel: Stop op uitgifte van toeristische slaapplaatsen

Politiek

Hart voor Texel (Lijst 7) wil in aanloop naar de verkiezingen een aantal punten uit haar verkiezingsprogramma uitlichten, zodat de Texelaars weten waar de partij voor staat. 

Toeristische slaapplaatsen

Toeristische slaapplaatsen is een onderwerp dat veel gemoederen op het eiland bezig houdt. Hart voor Texel vindt dat het aantal toeristische slaapplaatsen niet meer uitgebreid mag worden. Toerisme en Texel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en heeft ons veel welvaart gebracht en niet te vergeten veel faciliteiten waar een andere gemeente van deze omvang jaloers op zou zijn. Welke andere gemeente met een vergelijkbaar aantal inwoners heeft bijvoorbeeld een bioscoop, zwembad, verschillende huisartsenposten, atletiekbaan, fantastische sporthal, uitgebreid winkel en horeca aanbod en straks een prachtige OCT en het Cultuurcentrum.

Balans

Het toerisme is de draaiende motor van onze economie en tegelijkertijd moeten we er ook voor waken dat er een goede balans blijft tussen toerisme en leefbaarheid. 

Wij vinden dat die balans nu bereikt is en dat er niet meer slaapplaatsen bij gebouwd moeten worden. We willen het karakter van het eiland behouden: de rust, ruimte en het open landschap. Drie van de meest belangrijke kernwaarden voor het eiland. Dat betekent dat we geen verstening meer willen in het buitengebied, ook geen bungalows of vakantieverblijven. Naast het gegeven dat wij een uitbreiding van het aantal toeristische slaapplaatsen niet zien zitten, willen we graag nog een stapje verder gaan. Ook de bestaande kampeerplaatsen mogen wat ons betreft niet weer worden omgezet naar verstening, in dit geval vakantiewoningen. Die mogelijkheid biedt het huidige bestemmingsplan nu nog wel. Dit geldt overigens niet voor alle campings, maar op een aantal locaties in het buitengebied zijn deze (omzettings)mogelijkheden nog zeker aanwezig. 


Slapende slaapplaatsen

In het bestemmingsplan zitten nog vele ‘slapende slaapplaatsen’. Dat zijn recreatieve toeristische bedden die nog niet zijn gerealiseerd, maar wel in het bestemmingsplan zijn opgenomen. Wij vinden dat deze ‘slapende slaapplaatsen’ binnen een bepaalde periode gerealiseerd moeten worden, anders verdwijnen ze uit het bestemmingsplan. We moeten inzetten op kwaliteit en niet op kwantiteit. Als je kiest voor kwaliteit, dan ga je voor resultaten die ook op de lange termijn nog doorwerken. Je gaat dan voor duurzaamheid en dat vinden wij zeer belangrijk.  

Jongeren

Jongeren kwamen vroeger naar het eiland om hier uit te gaan en een mooie vakantie te vieren. Prachtige herinneringen. Veel van die jongeren komen nu als oudere toerist nog steeds naar het eiland. Maar Texel is op dit moment niet meer aantrekkelijk voor de jongeren. Het eiland vergrijst, en dat geldt ook voor onze toerist. Er bestaat niet voor niets het gezegde: ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’. Immers, wie investeert in de jeugd, kan er in de toekomst profijt van hebben. De jongeren gaan nu naar onze buren zoals Vlieland en Terschelling of naar het buitenland omdat er hier nu geen aanbod voor hen is. Hart voor Texel wil een jeugdcamping dan ook weer op de politieke agenda zetten. We willen samen met de ondernemers onderzoeken waar de kansen of mogelijkheden liggen. 

Stolpen

Tot slot vinden wij dat de stolpenregeling, waarbij appartementen in een stolp kunnen worden gebouwd, beëindigd mag worden. De authentieke stolpen behoren tot ons culturele erfgoed en daar moeten we zuinig op zijn. Maar we willen kijken naar andere mogelijkheden voor het gebruik van de stolpen. Een woonbestemming hoort dan zeker tot een van de opties.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 6 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45