Rikus Kieft.
Rikus Kieft. Foto:Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Rikus Kieft terug als raadslid GroenLinks

Politiek

Rikus Kieft uit Den Burg wordt woensdagavond geïnstalleerd als nieuw raadslid voor GroenLinks en opvolger van Elias Marseille die vertrekt uit de raad.

De opvolging van Marseille, die gaat studeren en van wie bekend was dat hij zou vertrekken, heeft volgens een verklaring van GroenLinks lang geduurd omdat het bestuur bij de start van de procedure een fout had gemaakt.

De Kieswet bepaalt dat bij openvallende zetels de kandidatenlijst vanaf plek één moet worden afgewerkt en op die plek stond Sander van Knippenberg die in 2018 lijsttrekker was bij de verkiezingen en daarna een aantal maanden wethouder was totdat hij aftrad.

Dat betekende volgens de verklaring dat hij wettelijk recht had op de vrijkomende zetel van Marseille. Volgens GL heeft Van Knippenberg na uitgebreide gesprekken laten weten af te zien van de vacature. “En daarmee is de weg vrijgemaakt voor Rikus Kieft.” Hij was van 2006 tot 2012 al raadslid voor GroenLinks en in 2007 een aantal maanden wethouder ter vervanging van wethouder Peter Bakker die destijds ziek was. Kieft volgt Marseille in de raad ook op als fractievoorzitter.

Het bestuur van GroenLinks heeft Van Knippenberg volgens de vanochtend doorgestuurde verklaring excuses gemaakt voor de omissie en hem naar eigen zeggen bedankt voor zijn bereidwilligheid. “Het bestuur heeft toegezegd haar beleid hierover te toetsen op een algemene ledenvergadering en consequenties te verbinden aan het oordeel van de leden.”

GroenLinks had gisteravond een drukbezochte ledenvergadering over de vraag of de partij moet blijven deelnemen aan de coalitie met Texels Belang en VVD. De uitkomst na een ‘intensief debat met grote openheid’ was dat de fractie daarin zelf haar standpunt kan bepalen.

GroenLinks was twee weken geleden hevig ontstemd over de opstelling bij TB en VVD om in het kader van de Regionale Energie Strategie niet langer te zoeken naar plekken voor windmolens op Texel. Dat leidde tot de uitspraken dat er sprake was van ‘onbetrouwbare partners’ en een ‘diepe vertrouwenskwestie’.

In een nadere toelichting laat GroenLinks weten dat duurzaamheid een speerpunt is en dat de partij bereid is concessies te doen. “Maar de fractie bepaalt waar de grens ligt en de politieke bereidheid tot concessies is bereikt.”

Dat betekent vrij vertaald dat het woensdagavond het einde van de coalitie kan zijn of dat de partijen een uitweg vinden om samen door te gaan. De drie partijen liggen in de praktijk al langer lang niet altijd op één lijn met elkaar. Hoe het afloopt, moet woensdagavond blijken in de raadsvergadering.

Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 1 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 17 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 22 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35