Logo texelsecourant.nl
Kinderen beleven veel plezier aan muziek, zoals hier met muzikanten van Excelsior.
Kinderen beleven veel plezier aan muziek, zoals hier met muzikanten van Excelsior. (Foto: Archief Texelse Courant)
Wat vindt u?

Vakleerkracht Muziek geschrapt

  Politiek

Veel vragen, maar geen antwoorden over het afschaffen van vakdocent Muziek Mariken Stoverinck van Artex op de basisscholen per 1 januari. Onder meer over wat precies de rol van de door de gemeente beoogde "cultuurcoach" wordt.

Op de Texelse basisscholen krijgt elke klas tweewekelijks muziekles van Stoverinck: zingen, (instrumenten) spelen, bewegen en zelf bedenken zijn de hoofdingrediënten. Zo laat ze leerlingen van 43 klassen van 9 basisscholen kennismaken met muziek. "Juist doordat dit efficiënt georganiseerd is in één persoon, is er veel overzicht en weinig overhead en bureaucratie", vertelde Stoverinck woensdagavond ten overstaan van de raadscommissie, die zich over de programmabegroting boog. "In de jaren dat ik dit doe, heb ik kinderen zien groeien in zelfvertrouwen, creativiteit, sociale harmonie en muzikaliteit. Dit alles helpt aantoonbaar mee aan het voorkomen van de problemen die het IJslands Model wil bestrijden." Koningin Máxima citerend: "Texel heeft een voorbeeldfunctie."

Het schrappen van de vakleerkracht Algemene Muzikale Vorming (AMV) is het gevolg van de koerswijziging van de gemeente om de zogeheten combinatiegelden die de gemeente hier niet meer voor in te zetten. Citerend uit de nieuwe opdracht van de gemeente: "De cultuurcoach is een spin in het web, is vooral verbindend, niet uitvoerend en stimuleert deelname aan cultuur."

Het applaus na haar betoog in de raadzaal van mensen uit het onderwijs was veelzeggend. Die willen haar niet kwijt en zijn zeer tevreden over de lessen AMV en begrijpen niets van de wijziging. Alom vragen ook bij politici. "Waarom mogen de combinatiegelden niet voor de vakdocent worden gebruikt", vroeg Astrid van de Wetering (D66). Remko van de Belt (PvdA): "Als raad hebben we geen inzicht in de afspraken tussen Artex en het onderwijs." Niels Rutten (CDA): "Waarom past muziekonderwijs niet in het IJslands Model (aanpak om te zorgen dat jongeren zich gelukkiger gaan voelen)? William Witte (TB) verbaasde zich over de communicatie: "Vóór je iets gaat veranderen ga je toch eerst met elkaar in gesprek." Vragen te over, maar ook wethouder Jaap Vlaming, verantwoordelijk voor Cultuur, wist geen antwoord.

Wat vindt u van dit idee? Stem hier.

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Er moet een aanmeldplicht komen voor alle bed and breakfastsReageren!