Logo texelsecourant.nl

Eis twee jaar cel na vondst wapens- en drugsvoorraad

  Politie

De officier van justitie heeft tegen een 59-jarige Texelaar donderdag in Alkmaar twee jaar cel geëist, waarvan één voorwaardelijk. De politie trof op 17 januari 2017 een forse hoeveelheid drugs, wapens en geld in zijn woning aan.

De politie viel de woning binnen, omdat er aanwijzingen waren dat de verdachte er een wietplantage had. Maar in plaats van planten en hennepstekken vonden agenten 114 gram cocaïne, 91 gram amfetamine en 224 xtc-pillen. Daarnaast had de man vuurwapens in zijn bezit, waaronder geweren, een revolver, munitie, een geluiddemper en een zelfgemaakte schietpen. Ook vond de politie ruim €13.000,- aan contanten. De man had naar eigen zeggen uit geldnood het verkeerde pad gekozen. Hij zat in financieel zwaar weer, toen hem in een café werd gevraagd een partij drugs door te verkopen. "Heel stom. Ik heb er geen ervaring mee en had geen idee hoe ik het moest verkopen. Dat is ook niet gelukt."

De wapens zijn volgens hem aangeschaft uit liefhebberij. Met een groot deel kan niet geschoten worden. De schietpen, die er uitziet als een gewone balpen, heeft hij zelf hobbymatig gebouwd. "Daar heb ik alleen balletjes mee afgeschoten. Ik ben bang dat hij uit elkaar klapt als ik er kogels in doe." Wel erkende hij zijn fout. Justitie nam aanvankelijk aan de grote stapel aan contanten in de woning witgewassen drugsgeld was en wilde de man voor bijna 17 mille 'plukken', maar zijn vriendin betoogde met succes dat het grootste deel van het bedrag haar spaargeld is.

De officier van justitie liet de vordering vervallen, maar vond het verhaal van de verdachte rammelen en constateerde 'leemtes' in het politieonderzoek. "Dit had beter moeten worden uitgezocht." De aanklaagster vond dat de man het bezit van drugs en wapens bagatelliseerde en noemde een celstraf van langere duur gepast. Advocaat Herman Teunisse beriep zich op de fysieke gesteldheid van de verdachte en het maagdelijk witte strafblad van de man.

De uitspraak is 26 juli.

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De werkgroep Hartversterkend pleit ervoor de bouw van huisjes op de parkeerplaatsen aan de Burgwal (plan C Den Burg Centrum) alsnog uit te voeren.Reageren!