Logo texelsecourant.nl
IJspegels aan de helm van de brandweer na het blussen in Oosterend.
IJspegels aan de helm van de brandweer na het blussen in Oosterend. (Foto: Aangeleverd)
Update brand

'Brand Oosterend heeft veel impact'

  Politie

Er is van diverse kanten hulp aangeboden voor de bewoners van Oosterend die vanochtend door de brand aan de Koetebuurt zijn getroffen.

In totaal vijf panden op de hoek van de Koetebuurt en de Wierstraat waren betrokken bij de grote uitslaande brand die rond 5.00 uur uitbrak.

De instanties zijn momenteel bezig vervangende huisvesting voor de gedupeerden te regelen. Volgens burgemeester Michiel Uitdehaag, sinds vanochtend aanwezig in Oosterend, is de impact van de brand groot. Hij prees alle betrokkenheid die getoond wordt.


De brandweer heeft inmiddels het sein brandmeester gegeven, maar is nog wel bezig met nablussen. De veiligheidsregio heeft de waarschuwing afgegeven de komende dagen in de omgeving van de Koetebuurt op te passen voor gladheid omdat veel bluswater op straat bevroren is.

Er ging vanochtend voor de zekerheid één persoon naar het ziekenhuis, omdat hij rook had ingeademd. Er vielen verder geen slachtoffers. Wel is Slachtofferhulp ingeschakeld om de gedupeerden bij te staan.

Ramen en deuren in de omgeving van de Koetebuurt mogen volgens de veiligheidsregio weer open. Die moesten vandaag nog een tijd dichtblijven, omdat er rook bij het nablussen vrijkwam.

De brandweer moest vannacht onder lastige en zware omstandigheden de brand bestrijden. De Koetebuurt en de Wierstraat zijn twee smalle straatjes in het centrum van Oosterend, er stond een harde wind en water bevroor als gevolg van de hevige vorst. Volgens de burgemeester komt er later een evaluatie om de gang van zaken door te lopen.


Onderzoek in de omgeving heeft geleerd dat er geen asbest is vrijgekomen. Er zijn door de rook wel roetdeeltjes verspreid. De Nesweg nabij Oosterend werd vanochtend afgesloten, zodat de brandweer een watertransport naar de Koetebuurt kon aanleggen. Er kwam vanochtend versterking van de brandweer uit Den Helder, Alkmaar, Heerhugowaard, Heiloo, Julianadorp en Langedijk naar Oosterend om mee te helpen bij het blussen van de brand.

Op www.texel.nl staat een aantal vragen en antwoorden over rook en brand. Voor andere vragen heeft de gemeente ook een speciaal telefoonnummer: 0222 362115.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Visroken, een oude traditie die onder meer tijdens de Strender Visrookwedstrijd in ere wordt gehouden, verdient de status van cultuurhistorisch erfgoed.Reageren!