Logo texelsecourant.nl
Taal leren op de 'qwerty-mat'.
Taal leren op de 'qwerty-mat'. (Foto: Job Schepers)

Beeldwijs Texel geeft leren nieuwe dimensie

  Onderwijs

"Als je een kind iedere keer op precies dezelfde manier iets probeert te leren die dat niet begrijpt, is dat alsof je steeds harder gaat praten tegen een doof iemand. Bewegend leren biedt kinderen een alternatief dat werkt."

Bewegen en leren komen samen

Aan het woord Miriam Korn van Beeldwijs Texel uit Oosterend. Vier jaar is ze inmiddels bezig met haar lesprogramma's voor de basisschooljeugd en de kinderen die lessen bij haar volgen zijn enthousiast. "Het zijn kinderen die moeite hebben met bepaalde onderdelen op school. De één met lezen, een ander met rekenen en weer een ander heeft concentratieproblemen. Hierdoor kunnen ze niet meekomen bij specifieke vakken. Bijles lost de problemen meestal niet op, omdat ze daar op dezelfde wijze weer dezelfde stof krijgen. Ik heb hier kinderen gehad die de eerste keer echt met buikpijn hierheen gingen, omdat ze dachten dat het weer 'zo'n bijles' was."


Rekenen in de tuin.

Gelukkig voor de leerlingen van Miriam is dat niet het geval. Taallessen krijgen bij Beeldwijs Texel een compleet andere dimensie. "Onze methode richt zich onder meer op beelddenkers. Wanneer een kind denkt in beelden, maar les krijgt in woorden loop je vanzelf tegen barrières aan", vertelt de inwoonster van Oosterend terwijl ze blokken op tafel begint te leggen. "Hiermee bouwen we woorden. De kleuren staan voor verschillende klanken, bijvoorbeeld een korte 'o' en een lange 'oo'."

Het is slechts één van de vele methodes die leren bij Miriam zo leuk maakt. Ook de 'Qwerty-mat' (zie foto boven) waarbij woorden worden gedanst, is erg in trek. "Kinderen hebben niet meer door dat ze aan het leren zijn. De ene helft van je hersenen werkt voor het leren, de andere voor bewegen. Ik leer ze patronen aan die ze kunnen gebruiken bij taal en rekenen."

Beeldwijs Texel biedt duidelijk een aanvullend alternatief op onderwijs. De dochter van Miriam en een vriendinnetje van haar zijn maar wat graag 'proefpersoon' voor de rekenmethode in de tuin. Terwijl Miriam sommen opnoemt, gooien de meiden tennisballen in de emmer met de juiste uitkomst. Als de redacteur en Miriam alweer binnen zitten voor het vervolg van het interview, klinkt er nog veel gegiechel uit de tuin. De meiden zijn nog steeds aan het rekenen. Het geeft aan dat ze er duidelijk plezier in hebben.

"En los van het feit dat dit echt werkt, is het net zo belangrijk dat kinderen het plezier weer terugvinden in leren. Anders wordt de drempel steeds hoger", besluit Miriam.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Initiatiefnemers van de petitie "Zeg nee tegen 5G" waarschuwen dat 5G (snel internet) schadelijke is voor onze gezondheid. Mee eens of niet mee eens?Reageren!