Logo texelsecourant.nl
De Horsduinen.
De Horsduinen. (Foto: Sytske Dijksen)

Dag van het Nationaal Park

  Natuur

Ook op Texel wordt dit weekend de Europese Dag van het Nationaal Park gevierd. Op 24, 25 en 26 mei zijn er diverse activiteiten. Zo is er een wandeling van maar liefst 34 kilometer voor de echte doorstappers onder ons.

Verhalen die van grootouders op kleinkinderen worden overgedragen zijn heel speciaal. Op vrijdag 24 mei, zaterdag 25 mei en zondag 26 mei houdt Ecomare elke middag om twaalf uur een speciale duinwandeling in het Duinpark, waar in het bijzonder kleinkinderen en hun grootouders zijn uitgenodigd.

Zaterdag 25 mei wandelt Anna Sprenkeling, boswachter bij Staatsbosbeheer, van de Mokbaai tot de vuurtoren langs haar natuurschatten in Nationaal Park Duinen van Texel. Iedereen is van harte uitgenodigd om met haar mee te wandelen, of dat een klein gedeelte is of de totale afstand van 34 kilometer. Om de 5 kilometer is een vast punt waar mensen kunnen aanhaken. De startlocatie is om 9:00 uur bij de parkeerplaats aan de Mokweg. Aansluiten kan vervolgens om 10:15 uur parkeerplaats Paal 9, 11:30 uur parkeerplaats Turfveld, 12:30 uur parkeerplaats Ecomare, 14:00 uur fietsenstalling Paal 21 en 15:30 uur parkeerplaats De Slufter. Vervoer terug moet men zelf regelen, dit kan bijvoorbeeld door een Texelhopper te bestellen. Aanmelden voor de wandeling is niet nodig. Een hopperbusje kan men reserveren bij aankomst via texelhopper.nl.

Zondag 26 mei staat in het teken van het herenigen van oudere Texelaars met een plek die voor velen bijzonder is: de Slufter. Bewoners van verzorgingshuis Gollards worden door boswachters van Staatsbosbeheer meegenomen op een bijzondere excursie langs de rolstoelvriendelijke route in dit gebied. Voor veel ouderen is dit een plek waar veel herinneringen zijn gemaakt, maar ook een plek waar zij niet vaak meer komen. Samen met medewerkers, vrijwilligers en familieleden nemen we hen mee en halen wij mooie herinneringen op over de natuurschatten van toen.

In aanloop van de Dag van het Nationaal Park verschijnen er portretten van verschillende Texelaars die al jaren in de duinen van Texel komen en de natuurschatten van vroeger en nu kennen. Onder andere Erik van der Spek, Mart Zijm, Kees Bruin en Wilma Eelman vertellen over de plekken op Texel die voor hen bijzonder zijn.

Bezoek voor meer informatie www.npduinenvantexel.nl

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Visroken, een oude traditie die onder meer tijdens de Strender Visrookwedstrijd in ere wordt gehouden, verdient de status van cultuurhistorisch erfgoed.Reageren!