Logo texelsecourant.nl
Dode zeekoeten die op de Hors lagen.
Dode zeekoeten die op de Hors lagen. (Sytske Dijksen/Foto Fitis)

Dode zeekoeten zijn verhongerd

  Natuur

De dode zeekoeten die langs de kust zijn aangespoeld, zijn verhongerd.

Dat blijkt uit onderzoek dat afgelopen week in Utrecht is uitgevoerd op 124 dode zeekoeten.

Volgens onderzoeker Mardik Leopold van Wageningen Imares hadden de dieren allemaal een lege maag.

De vraag is nu wat de oorzaak van de verhongering van de zeekoeten is. Er zijn de afgelopen weken langs de Nederlandse kust duizenden dode exemplaren aangespoeld. Ook op Texel lagen dode zeekoeten.

De eerste gedachten gingen uit naar de containerramp met de MSC Zoë, maar die link wordt niet meteen gelegd. Volgens Leopold zijn er alleen dode zeekoeten gevonden en geen andere dode vogels. Dat laatste had wel het geval moeten zijn als de oorzaak direct aan de ramp met de Zoë kon worden gelinkt.

Er zat zwarte smurrie in de darmen van de onderzochte zeekoeten en dat duidt erop dat de dieren al begonnen waren met het 'opeten' van de eigen organen om in ieder geval nog een beetje energie te hebben. "Voor de zeekoet moet het vreselijk zijn geweest."

Navraag bij een garnalenvisser op het eiland leerde dat er in de kustzone de afgelopen tijd voldoende voedsel beschikbaar moet zijn geweest. Eigen waarnemingen van Leopold op zee leerde dat het daar momenteel ook weer goed gaat met de zeekoeten.

Er wordt nu onder meer een reconstructie van het weer in de afgelopen weken gemaakt en er volgt nader onderzoek of er mogelijk nog resten van plastics of paraffine in de aangespoelde kadavers zitten.

Volgens Leopold wordt het nog een uitdaging om de oorzaak van de verhongering te vinden. "Hoe meer je te weten komt, hoe minder het eigenlijk te volgen is."

Het lastige voor de onderzoekers was dat de magen volledig leeg waren en dus ook geen voedselresten meer bevatten die nog onderzocht kunnen worden. Het probleem heeft zich alleen langs de Nederlandse kust voorgedaan.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Initiatiefnemers van de petitie "Zeg nee tegen 5G" waarschuwen dat 5G (snel internet) schadelijke is voor onze gezondheid. Mee eens of niet mee eens?Reageren!