Een afstervende kokkelbank op de Waddenzee.
Een afstervende kokkelbank op de Waddenzee. Foto: Albert en Petra Schagen

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Massale sterfte kokkels op Waddenzee

Natuur

Op de droogvallende platen in de Waddenzee, de Oosterschelde en de Westerschelde heeft zich de afgelopen weken massale sterfte onder kokkels voorgedaan.

Dat heeft Wageningen Universiteit laten weten. De sterfte werd vastgesteld tussen 25 juli en 15 augustus door onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR) en visserijkundige ambtenaren.

Op veel plaatsen waren de platen bezaaid met stervende en pas gestorven kokkels, al dan niet met het vlees nog in de schelpen. De meest voor de hand liggende doodsoorzaak lijkt volgens Wageningen de buitengewoon lange hittegolf.

Ziekte of infectie als oorzaak wordt nog nooit uitgesloten, daarvoor worden monsters uit de Oosterschelde onderzocht bij het Laboratorium voor vis-, schaal- en schelpdierziekten van Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad. De uitkomst daarvan wordt begin september verwacht.

De extreem hoge kokkelsterfte is volgens Wageningen slecht nieuws voor scholeksters en handkokkelvissers.  "Scholeksters hebben voldoende schelpdieren nodig als voedselbron om goed de winter door te komen. Kokkels zijn een belangrijk onderdeel van hun dieet."

Volgens Wageningen Universiteit zijn er beperkende maatregelen nodig voor de handkokkelvisserij op de Waddenzee. "De bestandsschatting voor het najaar van 2018 voor het eerst sinds 2011 onder de drempelwaarde voor een 'kokkelrijk' jaar uitkomt. Dit betekent dat er beperkende maatregelen genomen moeten worden. Zo wordt het aantal schepen dat in de zogeheten 'lotingsgebieden' mag komen, verminderd van drie naar twee. Vanwege de extreme zomersterfte zijn er nu nog minder kokkels op te vissen."

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2