Logo texelsecourant.nl
Een karakteristiek bosje langs de Kadijksweg maakt plaats voor huizen.
Een karakteristiek bosje langs de Kadijksweg maakt plaats voor huizen. (Archieffoto Texelse Courant)

D66 en GroenLinks willen bomenbeleid

  Natuur

Het college moet een helder bomenbeleid voor de gemeente formuleren. Dat stellen D66 en GroenLinks in een motie die woensdagavond in de raadsvergadering wordt ingediend.

Volgens beide partijen zou als regel moeten gelden dat er op Texel alleen bomen worden gekapt als dat echt nodig is. Wordt er gekapt, dan zou de gemeente duidelijk aan moeten geven waar en in welke kwaliteit de gekapte boom wordt vervangen. De voorkeur gaat er naar uit om voor elke gekapte boom twee nieuwe exemplaren terug te planten of dat een verwijderde boom wordt verplant.

D66 en GroenLinks willen ook bekijken of mensen de kans kunnen krijgen zienswijzen in te dienen tegen de voorgenomen kap van bomen en bosschages op openbare gronden. Daarvoor is het van belang dat er tijdig en duidelijk wordt gecommuniceerd over plannen om te kappen.

De partijen wijzen het college erop dat Texel momenteel geen gedragen visie op bomenbeleid heeft. "Dat is waarschijnlijk de belangrijkste reden voor de onvrede over de bomenkap van de afgelopen maanden." GroenLinks en D66 vragen de andere politieke partijen om hun motie te steunen.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
5 reacties
Meer berichten