Grote sterns.
Grote sterns. Foto: Thomas van der Es

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Terreinbeheerders alert op vogelgriep

Natuur

Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Defensie en de gemeente hebben een algemene oproep gedaan om alert te zijn op dode vogels op het eiland.

De vijf terreinbeheerders houden momenteel scherp toezicht op het mogelijk uitbreken van vogelgriep in broedkolonies op Texel. “Nu het broedseizoen volop aan de gang is, wordt extra scherp gelet op dode vogels die een voorbode zouden kunnen zijn van een mogelijke uitbraak.”

Volgens de terreinbeheerders zijn er op het moment nog geen uitbraken van vogelgriep op het eiland, maar elders in Nederland zijn die er al wel in concentraties met (water)vogels. 

Vorig jaar was er op Texel nog een grote uitbraak in de kolonies grote sterns in De Petten en Wagejot (in totaal 4550 paar). “Na de uitbraak waren er nog slechts 600 paar over op de Prins Hendrik Zanddijk die 300 kuikens wisten groot te brengen. Dit jaar broeden er zo’n duizend tot vijftienhonderd grote sterns op de Prins Hendrik Zanddijk.”

“Bezoekers van natuurgebieden wordt gevraagd alert te zijn op dode vogels en daarvan melding te maken via waarneming.nl. In geval van een melding verwijdert de betreffende terreinbeheerder de dode vogel zo snel als haalbaar is, mede afhankelijk van het (risico of niet)gebied waar de vogel is getroffen.”

Een enkele dode vogel zegt niet zoveel, volgens boswachters Thomas van der Es (Staatsbosbeheer) en Eckard Boot (Natuurmonumenten), maar als er veel losse meldingen zijn, kan dat wel een signaal zijn dat de dreiging van vogelgriep toeneemt. “Hoe eerder we dat weten hoe beter.”

Jaco Spek geeft een rondleiding bij het bedrijf in Oosterend.
Brouwerij Stokerij TX in race voor titel Algemeen 6 uur geleden 1
Afbeelding
"Ik doe hier ook alles" Vacatures 7 uur geleden 4
Afbeelding
Verstrikt in de dakgoot Algemeen 8 uur geleden 1
Het ziekenhuis in Den Helder.
Open dag ziekenhuis Den Helder en Alkmaar Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Armazoen: een spraakmakend kunstproject over slavenschip Hof van Zeeland Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Vacature: Schoonmaakster gezocht voor vakantiehuizen Vacatures 13 uur geleden 1
Afbeelding
Lintje voor Koger-clubicoon André Schoo Algemeen 26 mei, 17:57 13
Wu Wei (zalig nietsdoen}, van Mariska Kooijmans
Zomerzout kunstexpositie toont de Macht van verbeeldingskracht Algemeen 26 mei, 16:15