Volwassen Bontbekplevier in de vlucht.
Volwassen Bontbekplevier in de vlucht. Foto: Agami / Markus Varesvuo

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Vijftig voetkilometers in jacht op 140 vogels

Natuur

Op Texel wordt dit weekend de zevende editie van het Wadden Vogelfestival gehouden. Na twee jaar geen fysiek festival is het bijzonder om dit jaar weer groots uit te pakken. Dit jaar zijn er weer vogelkijkpunten, vogelexcursies een echte Birdfair met markt voor vogelaars en een kunstmarkt en natuurlijk weer de Texel Big Day waar zeven teams van meerdere vogelaars 24 uur vogels gaan kijken om geld op te halen voor het goede doel. 

Dit jaar wordt er geld ingezameld voor het beschermen van de broedvogels langs onze kust zoals de kluut en bontbekplevier. Dit weekend is de ideale gelegenheid voor zowel beginnende-, als ervaren vogelaars om het mooie en bijzondere van vogels kijken in te zien. Tijdens het Wadden Vogelfestival staat heel Texel twee dagen lang in het teken van vogels kijken en genieten van de natuur. Verspreid over het eiland, van de Vogelboulevard aan de oostkant van Texel tot het zuidelijkste puntje van het eiland, zijn speciale vogelkijkpunten waar een vogelexpert staat die bezoekers graag helpt bijzondere vogels te zien. 

100 vogels op één dag

Met een beetje hulp kan men op een dag wel ruim honderd verschillende vogels ontdekken op Texel. Vanaf elk uitzichtpunt zijn weer andere bijzondere vogels te zien. Bij de Geul op de zuidpunt kun je de lepelaarskolonie bewonderen, bij de beroemde Slufter de vele eidereenden, bij de vuurtoren in het noorden volg je de vogeltrek en bij Utopia zie je de grote sterns. Bi Natuurcentrum De Marel baltsen de Kemphanen en kleine plevieren. Tijdens het Wadden Vogelfestival is de vogeltrek door deelnemers te beleven tijdens de vele vogelexcursies begeleid door een deskundige gids. In het Vogelinformatiecentrum en op het Waterplein in De Cocksdorp staan vele standhouders met optiek waar je zelf een goede verrekijker op telescoop kunt testen. Ook staan er vele andere kramen met natuurboeken, natuurreizen en informatie over vogels kijken. Op het Waterplein kunt u bij de horeca heerlijk op terras genieten van de koffie of andere drankje en natuurlijk is er wat te eten. 

Vogelen voor het goede doel

Voor de meer ervaren vogelliefhebbers onder ons is er een Texel Big Day georganiseerd. Tijdens deze vogelrace worden de deelnemende teams uitgedaagd om binnen 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten te zien. Op de fiets struinen de teams door weer en wind het eiland af om de felbegeerde prijs voor meeste vogelsoorten binnen te slepen. Bijzonder dit jaar is, dat er één team dat niet per fiets, maar te voet mee doet aan de Texel Big Day. Vincent Stork en Arnold Meijer dagen zichzelf dit jaar uit om tijdens deze 24 uurs race circa vijftig kilometer te voet af te leggen. Ze hopen deze dag zeker 140 vogelsoorten te zien.

Kustbroeders

Het goede doel zijn de broedvogels van kust en strand. Deze vogels hebben het erg moeilijk omdat veel stranden te druk zijn geworden en het voor de vogels erg moeilijk is geworden om nog een rustig plekje te vinden. Dit geldt niet alleen voor Texel, maar voor heel ons land. Het ingezamelde geld gaat naar de Stichting Texel Vogeleiland. Met Natuurmonumenten wordt samengewerkt om de bestaande schelpeneilanden langs de vogelboulevard met regelmaat te vernieuwen. Met Staatsbosbeheer en het Nationaal Park wordt samengewerkt om de huidige broedvogels op het strand te beschermen met afzettingen en goede voorlichtingsborden. meer informatie via waddenvogelfestival.nl.

Afbeelding
Gemeentesecretaris Van der Bruggen naar Schagen Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Vijf Texelaars kandidaat voor provincie Algemeen 5 uur geleden 1
Afbeelding
Slachtoffers Watersnoodramp op Texel herdacht Algemeen 8 uur geleden 9
Afbeelding
Raamkrant over Watersnoodramp 1953 Algemeen 11 uur geleden 1
Afbeelding
Herstart vergaderingen politiek Algemeen 31 jan, 17:00
Afbeelding
Motie over herplantplicht bomen Algemeen 31 jan, 13:00 4
Afbeelding
Vlotten boot moeten extra worden getest Algemeen 31 jan, 10:15 5
Afbeelding
SOS Dolfijn vangt een op Texel gestrande bruinvis op Algemeen 30 jan, 17:02 4