Archieffoto Benno Dros van tourrit uit het verleden, rechts de route van de nachtrit. De gegevens zijn inmiddels offline gehaald.
Archieffoto Benno Dros van tourrit uit het verleden, rechts de route van de nachtrit. De gegevens zijn inmiddels offline gehaald. Foto: Benno Dros/ Strava

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

MTB-ers gooien eigen glazen in met nachtrit

Natuur

Staatsbosbeheer geeft voorlopig geen toestemming voor mountainbike-evenementen in haar gebieden. Reden hiervoor zijn de aanhoudende misdragingen in het gebied met een nachtrit van afgelopen zaterdag als 'spreekwoordelijke druppel'.

Er vond een ‘nachtrit’ plaats dwars door kwetsbare natuurgebieden op Texel. De routes hiervan circuleerden op online sportplatform Strava en tonen inderdaad een route dwars door natuurgebieden van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, maar ook door boerenland. Juist in deze tijd zijn deze gebieden extra kwetsbaar vanwege de broedperiode. De woede bij de faciliterende partijen is des te groter daar er net gesprekken hadden plaatsgevonden met Wielersport Texel (WST) over dit onderwerp. "Mountainbiken is op Texel een geliefde activiteit maar die wordt de laatste tijd te vaak beoefend ten koste van de natuur of andere recreanten. De ‘nachtrit’ van afgelopen weekend maakte voor ons duidelijk dat er iets moet veranderen voordat we onze inzet voor mountainbikers en de samenwerking met Wielersport Texel kunnen vervolgen", schrijft Staatsbosbeheer in haar blog.

Samenwerking

In samenwerking met WST zijn er de afgelopen jaren mooie ontwikkelingen geweest voor mountainbikers op Texel. Zo werd in 2018 de nieuwe ATB-route van 100 kilometer geopend, waarvan ongeveer 33 kilometer door gebieden van Staatsbosbeheer. Daarnaast werden er verschillende wedstrijden en toertochten georganiseerd. In goed overleg lukte het altijd om een uitdagende route uit te stippelen waarbij de impact op de natuur beperkt bleef.

Toename overtredingen

Tijdens het gesprek met de vereniging werd besproken hoe we deze problemen samen aan kunnen pakken.

"Medio juni vond een openhartig en constructief gesprek plaats met diverse bestuursleden van WST en vertegenwoordigers van de gemeente Texel. Dit naar aanleiding van een recente toename in overtredingen bij mountainbikers. De afgelopen maanden fietsten mountainbikers meerdere keren dwars door afgesloten natuurgebieden. Juist nu, tijdens het broedseizoen, is de natuur hier extra kwetsbaar. Daarnaast kwamen er steeds meer klachten binnen over mountainbikers die geen rekening houden met andere recreanten door bijvoorbeeld op wandelpaden te fietsen. Tijdens het gesprek met de vereniging werd besproken hoe we deze problemen samen aan kunnen pakken. Daarbij willen we voorkomen dat mountainbikers die zich aan de regels houden nadeel ondervinden van ‘notoire foutrijders’. Helaas moeten we na afgelopen weekend constateren dat een bredere cultuurverandering binnen de mountainbike gemeenschap noodzakelijk is om verdere consequenties te voorkomen", stelt Staatsbosbeheer die op één lijn staat met de andere gebiedseigenaren. Aan stravagevens en foto's is af te leiden dat er ook bestuursleden deelnamen aan de nachttocht.

Consequenties

Staatsbosbeheer lijkt er even klaar mee en geeft voorlopig bijvoorbeeld geen toestemming voor MTB-evenementen. Ze hebben WST uitgenodigd om met een voorstel te komen om mountainbiken op Texel weer in balans te brengen met de natuur en andere gebruikers. Mountainbikers waren al uitgenodigd voor een bijeenkomst op 20 juli om 19:30 bij de boet van Hopman. Deze bijeenkomst gaat gewoon door en zal in het thema staan van dit onderwerp.

Wielersport Texel

"Heel jammer en ik wil duidelijk maken dat dit geen activiteit was van WST. Ik heb de reacties gezien en ik weet ook even niet hoe dit op te lossen. Er is ook een groep kinderen die mountainbiket in het bos. Dat staat nu ook op de tocht. Heel vervelend", laat één de mensen van WST weten. 

Het misverstand verder was ontstaan dat de Stravagegevens via Staatsbosbeheer bij de redactie terecht waren gekomen, dit is niet het geval. Deze kwamen via een ander kanaal binnen.