Logo texelsecourant.nl

Dwergvinvis aangespoeld bij paal 19

  Natuur

Op het strand bij paal 19 nabij De Koog is vanmorgen een dode dwergvinvis aangespoeld. Het dier is inmiddels weggehaald.

Het betreft een jonge dwergvinvis. Of het om de walvis gaat waar onlangs melding van werd gemaakt in het Marsdiep is onbekend. Het dier werd aangetroffen door een wandelaar. Ecomare-bioloog Pierre Bonnet ging erheen om poolshoogte te nemen. Hij zag dat het een jonge vrouwelijke dwergvinvis was, die al een tijdje dood moet zijn.

De gestrande walvis is 3 tot 4 meter lang. Onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht gaan haar onderzoeken. Omdat het kadaver te vervoeren is, wordt het naar Utrecht gebracht en hoeven de onderzoekers hun werk niet op het strand te doen. 

Dwergvinvissen zijn niet zeldzaam, ze komen voor in alle zeeën en oceanen op het noordelijk halfrond. Ook in de noordelijke Noordzee worden ze geregeld gezien. In ons deel van de Noordzee komen ze veel minder vaak voor. Alle vinvissoorten zijn baleinwalvissen.


Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Visroken, een oude traditie die onder meer tijdens de Strender Visrookwedstrijd in ere wordt gehouden, verdient de status van cultuurhistorisch erfgoed.Reageren!