Visserijminister Carola Schouten tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.
Visserijminister Carola Schouten tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Screenshot NOS

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Minister: "We laten de vissers niet vallen"

Landbouw / Visserij

Het kabinet blijft schouder aan schouder met de visserij staan als het daadwerkelijk tot een verbod op de pulsvisserij komt.

Die woorden sprak minister Carola Schouten (visserij) dinsdagmiddag meerdere keren uit tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. "We laten de vissers niet vallen."

Als het tot een verbod komt, wil de minister zich inzetten voor een zo lang mogelijke overgangstermijn naar een andere vorm van visserij en geld beschikbaar stellen voor nieuwe innovatie.

De visserij kon tijdens de behandeling in de Kamer op de nodige steun rekenen. Schouten kreeg bijval en kritiek. In de ogen van Forum voor Democratie en de PVV is Nederland in Europa te weinig voor de vissers opgekomen.

Volgens Barry Madlener (PVV) had het kabinet veel hoger moeten inzetten met premier Mark Rutte en met de vuist op tafel moeten slaan.

Volgens Thierry Baudet (FvD) zouden de vissers een verbod naast zich neer moeten leggen en zou Nederland voor hen moeten betalen als dat een boete zou opleveren. Dat voorstel werd vanaf de publieke tribune met applaus beloond.

Minister Schouten gaf aan dat er het afgelopen jaar op Europees niveau diverse gesprekken zijn gevoerd (voor en achter de schermen), maar niet met het gewenste resultaat. Volgens haar is de besluitvorming gebaseerd op politieke overwegingen en niet op feiten. "En dan is het lastig discussiëren."

Ze zegde een feitenrelaas toe aan de Kamer over de gang van zaken en er volgt volgende week een Kamerbrief met maatregelen. Het wachten is nu eerst op de zogeheten triloog van vertegenwoordigers van de Europese Raad van Minister, het Europees Parlement en de Europese Commissie over de pulsvisserij. Die bijeenkomst is woensdag.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2