Logo texelsecourant.nl
Vissersprotest dat eerder tegen de aanlandplicht werd gehouden.
Vissersprotest dat eerder tegen de aanlandplicht werd gehouden.

Petitie vissers voor Tweede Kamer

  Landbouw / Visserij

Drie bestuursleden van de stichting Eendracht Maakt Kracht, gevestigd op Texel, gaan komende dinsdag naar de Tweede Kamer om zich uit te spreken tegen de aanlandplicht voor de visserij.

De bestuursleden bieden een petitie aan aan de Kamercommissie van Economische Zaken. In de petitie stellen de vissers dat de aanlandplicht onwerkbaar is en direct moet stoppen. "Indien dit niet gebeurt, betekent dit de nekslag voor de Nederlandse kottervloot. Vissers zijn ten einde raad."

Volgens de EMK is totaal niet stilgestaan bij de sociaaleconomische consequenties op korte en lange termijn. "Van meet af aan ontbrak draagvlak bij zowel de wetenschap als bij de vissers (praktijkmensen). Regels die geen draagvlak hebben en een duidelijke onderbouwing missen, zullen niet worden nageleefd. Gevolg is een verre van aantrekkelijke situatie: 'kat en muis spel' tussen vissers en de controlerende instanties."

De Nederlandse kotterbedrijven zijn volgens de EMK niet in staat om in verband met de extra werkzaamheden die de aanlandplicht met zich meebrengt meer bemanningsleden uit te betalen, laat staan aan boord te accommoderen. "Aanpassingen aan boord, die nodig zijn, vergen een investering van minimaal €750.000,- per kotter met een gemiddelde lengte van ongeveer 40 meter. Voor kleinere kotters is het onhaalbaar."

De aanlandplicht dient volgens de EMK ook geen ecologisch doel. "De maatregel is biologisch onverantwoord en druist tegen de natuurwetten in."

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het beheer van paden op de Hoge Berg door middel van schapenbegrazing is een goed idee.Reageren!