Om beurten droegen de Texelse dichters voor uit eigen werk; rechts staat Yanaika Zomer
Om beurten droegen de Texelse dichters voor uit eigen werk; rechts staat Yanaika Zomer Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Bundel over vriendschap met verrassend resultaat

Kunst & cultuur

‘Jouw hartslag in mijn hart’ is de titel van een dichtbundel, die woensdagmiddag in de aula van OSG de Hogeberg werd gepresenteerd. Wethouder Remko van de Belt nam het eerste exemplaar in ontvangst. Hij bleek voor de bundel twee gedichten te hebben aangeleverd.

De bundel is een initiatief van eilanddichter Fiet van Beek, die samen met Yanaika Zomer, stadsdichter van Den Helder, ook de redactie voerde. “Ik ben niet alleen eilanddichter, ik probeer ook anderen aan het dichten te krijgen. Op school moest ik alleen maar gedichten van anderen uit het hoofd leren en werd de creativiteit niet gestimuleerd. Had ik maar poëzieles gehad, zoals jullie nu van Renske krijgen.”

Enthousiasme

Daarmee doelde Fiet op Renske van IJsseldijk, bij wie ze zich voor het project meldde. De docent Nederlands aan de OSG bracht haar enthousiasme met succes over op de leerlingen van 4-havo en 5-vwo. Yanaika kwam naar de school om een workshop te geven, waarna de leerlingen aan de slag konden. “Ik heb ze maar een uur gehad en ik ben geraakt door wat er allemaal uit is gekomen”, vertelde de Helderse stadsdichter woensdag. Ook werd een aantal bekende Texelaars gevraagd iets aan de bundel bij te dragen.

Vriendschap

‘Vriendschap’ werd het thema van het project en dat leverde zeer uiteenlopende gedichten op. Ruim tachtig in totaal, waarvan veertig de bundel hebben gehaald. Niet alleen gingen de gedichten over de waarde van vriendschap, ook ging een aantal over het verlies daarvan, door de dood van een geliefde, bijvoorbeeld, of door verhuizing. Bij het schrijven kwamen nogal wat emoties los en de ontroering was nu en dan voelbaar in de zaal. Enkelen uitgezonderd droegen de dichters hun verzen zelf voor. Intussen zorgden vmbo-leerlingen vanuit de eigen keuken voor de catering.

Poëzie op muziek

De gedichten werden afgewisseld met muziek. Bijvoorbeeld van deelnemer Ed van Bommel, die het gedicht ‘Harten tien’ van Jamila Segerink tot verrassing van de laatste op muziek had gezet. Uit dit gedicht komt ook de titel van de bundel. Ook speelde Ed nog een aantal eigen composities, waaronder op teksten van Leo Vroman en Hans Lodeizen. Twee leerlingen van de school, zangeres Eva van Kempen – die ook een gedicht aan de bundel leverde – en gitarist Rui Hemelrijk, hadden voor de gelegenheid een duo gevormd, met bewonderenswaardig resultaat. Hopelijk blijft het niet bij deze ene keer en daar leken ze zelf ook wel zin in te hebben. Ze eindigden met het toepasselijke With a little help from my friends van The Beatles.

Even ademhalen

Vooral de dichtende leerlingen van de school hebben veel bewondering geoogst, niet alleen omdat ze het aandurfden hun gevoelens op papier te zetten, maar vooral omdat ze zich er ook mee het podium op waagden. Voor zo’n stap is echt wel wat moed nodig. “Ik ben al veel opgetreden, maar het is doodeng. Soms moet ik dan bijna spugen”, bekende Yanaika. “Het is belangrijk dat je voelt dat mensen je willen horen. Dan even goed ademhalen en het is zo weer voorbij.”

De deelnemers en genodigden kregen allemaal een bundel mee naar huis. Met ingang van morgen (vrijdag) zijn de overige exemplaren gratis af te halen in de openbare bibliotheek aan de Drijverstraat in Den Burg, zolang de voorraad strekt.

Afbeelding
Oudeland overall winnaar Texel Culinair Algemeen 11 uur geleden 23
Afbeelding
Voedselinzameling voor Oekraïne Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Werken bij Het Maartenhuis Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Gouden plaat voor Gone to the Beach met 'Tessel' Algemeen 16 uur geleden 36
Afbeelding
Zeer snelle tijden bij Kidsrun Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Lange Jaap wordt gerenoveerd Algemeen 18 uur geleden 9
Afbeelding
Mooie weer speelt lopers Halve Marathon in de kaart Sport 24 sep., 16:30 4
Afbeelding
Jacqueline zoekt restaurant voor reuzenpompoen Algemeen 24 sep., 14:30 7