Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Achttien maanden cel 'hardleerse' drugsdealer

Juridisch

De rechtbank in Alkmaar heeft een 22-jarige man uit Den Burg vrijdag veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf wegens de handel in cocaïne en speed. Ook moet hij een vorig jaar opgelegd voorwaardelijk strafdeel van zes maanden alsnog volledig uitzitten.

In het vonnis nam de rechtbank het de Texelaar "kwalijk" dat hij vrijwel direct na zijn vrijlating begin dit jaar de handel in harddrugs weer oppakte. Het verweer van de Texelaar dat hij uit "broodnood" handelde, noemde de rechtbank "allesbehalve een rechtvaardiging" en "gezien de intensiteit" van de handel "onaannemelijk".

Volgens de rechtbank stond de man uit Den Burg "volstrekt onverschillig" tegenover de handel die hij bedreef. Ook waande hij zich onaantastbaar. Toen een getuige hem waarschuwde voor de gevolgen als hij zo snel weer werd gepakt, zei de Texelaar: "Ze kunnen me toch niets maken".

De officier van justitie eiste veertien dagen geleden twee jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen de man. Ze vroeg de rechtbank dat aan te vullen met het vorig jaar voorwaardelijk opgelegde strafdeel van zes maanden, omdat de Texelaar terwijl hij amper op vrije voeten zijn handeltje vrijwel direct weer oppakte.

Net als justitie had de rechtbank weinig mededogen met de man, die in verband met zijn drugshandel vorig jaar al anderhalf jaar celstraf aan de broek kreeg (met daarin het voorwaardelijke deel van een half jaar). Justitie beschouwde hem als een van de leidende figuren in een Helders-Texels drugsnetwerk, dat op grote schaal drugs van het vasteland naar Texel bracht. Zijn winsten uit de drugshandel werden toen geraamd op €122.000.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2