Afbeelding

Eis: twee jaar cel om misbruik lammeren

Juridisch

De officier van justitie heeft donderdag voor de rechtbank in Alkmaar 24 maanden celstraf waarvan zes voorwaardelijk geëist tegen een 41-jarige man uit Den Burg, die tussen januari 2016 en augustus 2017 vijf lammeren zou hebben verkracht. Daarnaast heeft hij zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan verboden wapenbezit.

"Dieren hebben ook gevoel. Een lam dat bij de kudde wordt weggehaald, wordt vastgebonden met spanbanden, een bal sokken in zijn bek of een snuitje voor zijn bek krijgt, wordt misbruikt en letsel oploopt, lijdt daaronder", aldus de aanklaagster. "Op grond van delen van zijn verklaringen concludeer ik dat deze verdachte dit mogelijk al jarenlang doet." Zij vroeg de rechtbank aan het voorwaardelijke strafdeel een proeftijd van drie jaar te koppelen. Verder wil ze dat het hem – "ter bescherming van de samenleving" - vijf jaar lang wordt verboden tussen middernacht en zes uur 's ochtends de bebouwde kom van Den Burg te verlaten.

De Texelaar werd begin augustus door de politie aangehouden bij een verkeerscontrole. Hij moest mee naar het bureau toen hij onder invloed van drugs bleek bleek en in zijn auto een bivakmuts en een zaklamp werden aangetroffen. Tijdens de zogenoemde insluitingsfouillering vonden agenten in zijn broek een injectiespuit met – bleek later – veterinair glijmiddel. Daarnaast had hij een 'snuitje' dat honden belet te blaffen en spanbanden bij zich. Daarop werd later celmateriaal van schapen en honden gevonden. Ook rook hij volgens de betrokken agenten "sterk naar schaap", aldus de aanklaagster.

De vondst van de materialen en de bevindingen van de agenten linkten de man uit Den Burg met lopend onderzoek naar het seksueel misbruik van schapen. Daarvan was al langere tijd sprake, maar pas begin 2016 werd gestart met het verzamelen van DNA-materiaal bij de dieren. Naarmate het onderzoek tegen hem vorderde, bleek een nagenoeg naadloze DNA-match met spermavloeistof die tussen januari 2016 en half juli vorig jaar werd aangetroffen in vier dieren. Die werden steeds korte tijd 'ontvoerd' en korte tijd later met verwondingen aan hun geslachtsorgaan of anus enkele kilometers verderop teruggevonden.

De voorzitter van de strafkamer confronteerde de Texelaar donderdag meerdere malen met de DNA-match, maar de man ontkende hardnekkig iets met het misbruik van de dieren te maken te hebben. "Ik heb geen idee hoe mijn sperma in die beesten is gekomen. Maar ik heb er absoluut niets mee te maken", zei hij. Hij had de spullen in huis en bij zich in verband met zijn werk, zei hij. Het bezit van de wapens – een grote hoeveelheid, inclusief een zelfontwikkeld explosief in de vorm van een jeu de boules-bal – gaf hij wel toe.

Deskundigenonderzoek heeft geen seksuele stoornis bij de man aan het licht gebracht en volgens psychologen is de man volledig toerekeningsvatbaar. Een veearts op het eiland heeft – volledig los van de door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vastgestelde DNA-match - aangegeven dat gezien de verwondingen en sporen bij de dieren sprake moet zijn geweest van "menselijke penetratie". Ook zijn sinds de aanhouding van de man begin augustus geen nieuwe gevallen van dierenmisbruik op het eiland gemeld, heeft ook de politie nog deze week bevestigd.

Uitspraak over twee weken.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 23 uur geleden 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2