Afbeelding
Foto: Job Schepers

Werkstraffen na geweld tegen agenten

Juridisch

Twee mannen uit Den Burg zijn woensdag door de politierechter in Alkmaar veroordeeld tot werkstraffen van respectievelijk 180 en 80 uur voor geweld tegen twee agenten, afgelopen mei. Het duo – 55 en 48 jaar oud – moet de beide politiebeambten daarnaast €250,- en €1000,- smartengeld betalen.

De twee vrienden hadden op 15 mei naar eigen zeggen een gezellige avond in de woning van een van hen in Den Burg, toen kort na de klok van tien uur de politie voor de deur stond na een melding over geluidsoverlast. Volgens de agenten begon de 55-jarige bewoner toen hij opendeed direct te schreeuwen. "Oprotten", klonk het, vlak voor de deur weer werd dichtgesmeten. Even later keerde de man terug in de deuropening. "Wat staan jullie hier nog?" En vanuit de tuin, richting de buurt: "Klootzakken zijn jullie!"

Zijn woede was verklaarbaar, zei de 55-jarige man in de rechtszaal: de politie had al eerder voor de deur gestaan, maar in dit geval wás er helemaal geen geluidsoverlast. De irritatie was er direct, het bier dat de twee hadden genuttigd deed de rest. Waarschuwingen dat de 55-jarige man moest inbinden, overschreeuwde hij. Daarna liep het uit de hand. Hij gaf een van de agenten een klap en uitte doodsbedreigingen en beledigingen. De agenten moesten uiteindelijk de wapenstok en pepperspray gebruiken. Ook bij zijn aanhouding was de man in woord en daad gewelddadig. Zijn 48-jarige maat, die hem naar eigen zeggen te hulp schoot, deelde een tik en een klap uit en schold de twee agenten uit.

De officier van justitie tilde zwaar aan de geweldsexplosie van de mannen, die beiden te boek staan als gebruikers van drank en drugs. "In mijn ogen was hier sprake van volstrekt zinloos geweld. Dit ging alle perken te buiten. Uitlatingen als 'ik ga je voor je bek slaan', 'ik ga je wapen pakken want daar ben ik snel genoeg voor', respectloze tikjes op het hoofd van een van de agenten: het getuigt van totaal gebrek aan respect voor het gezag en uitvoerders van de publieke taak."

De aanklaagster eiste werkstraffen van respectievelijk 180 en 100 uur tegen de twee, die nog in hun proeftijd van een eerdere straf liepen. De 55-jarige man had 200 euro voorwaardelijke boete openstaan, de 48-jarige Texelaar nog een kleine vier weken gevangenisstraf. Beide voorwaardelijke straffen konden wat het Openbaar Ministerie betreft worden geëffectueerd, mede doordat de twee mannen op geen enkele manier willen meewerken aan begeleiding door de reclassering. "Dan rest maar een ding: afstraffen", aldus de officier van justitie. De strafeis tegen de 55-jarige Texelaar viel hoger uit omdat hij veel heviger tekeer was gegaan en hij zich een kleine maand na het incident opnieuw bezondigde aan het beledigen van een agent.

De rechter ging vrijwel geheel met de eis van de officier van justitie mee. Alleen de straf voor de 48-jarige Texelaar werd iets gematigd: de werkstraf werd verlaagd en de celstraf niet geëffectueerd. Voor de rest oordeelde ze net als de aanklaagster hard over de misdragingen van de beide mannen. "Politiemensen horen op normale wijze te worden bejegend en met respect te worden behandeld. Onthoud u dat in het vervolg."

Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 39 minuten geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 3 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 19 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen gisteren
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7