Afbeelding
Foto: Job Schepers

Celstraf, rijverbod en schadevergoeding geëist na dodelijk ongeval

Juridisch

Tegen een 26-jarige Texelse die vorig jaar betrokken was bij een dodelijk ongeval, is een celstraf van zes maanden geëist. Daarnaast eiste het Openbaar Ministerie dat het rijbewijs van de vrouw voor twee jaar wordt ingetrokken en dat zij de familie een schadevergoeding van €50.000,- betaalt. 

Het ongeluk vond plaats op 30 maart 2016 waarbij de 21-jarige Yannick Frijns om het leven kwam. De jonge vrouw uit Geldrop werd op de Hoofdweg tussen De Cocksdorp en De Waal van achteren aangereden door de 26-jarige Texelse, terwijl ze daar fietste met een vriendin. Volgens de officier van justitie had de vrouw in het pikdonker haar snelheid moeten verlagen en groot licht moeten voeren, zeker in de wetenschap dat zich daar fietsers op de rijbaan kunnen bevinden. Daarnaast is de aanklager ervan overtuigd dat de vrouw onder het rijden zat te appen.

De Texelse weersprak die verdenking donderdag in de rechtbank huilend. De vrouw – die zich weinig kon herinneren - zegt dat zij ter hoogte van boerderij De Halm langs de weg stopte toen zij door het licht van tegenliggers verblind raakte en op dat moment op haar telefoon berichtjes heeft beantwoord. Daarna reed ze weer weg. Even later zag ze vlak voor zich een klein rood lichtje voor zich op de weg. Ze remde en week uit naar links om er voorbij te gaan, maar hoorde in die manoeuvre een doffe klap en een harde gil. Vervolgens trapte ze hard op de rem.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is uit onderzoek gebleken dat het achterlicht van de betreffende fiets ten tijde van het ongeval brandde. Daarnaast zaten er nog geen 100 seconden tussen het laatste appje dat de vrouw verstuurde en het moment dat zij met haar telefoon na het ongeval 112 belde. Verder kan de vrouw zich niet herinneren dat ze de fietsers eerder had ingehaald. Ook zegt ze de twee vriendinnen niet te hebben zien passeren terwijl ze stilstond. Tegelijkertijd kan een getuige die daar vlak voor het ongeval ook reed zich geen in de berm geparkeerde auto herinneren.

De officier van justitie geloofde dan ook weinig van het verhaal van de Texelse. Hij denkt dat ze met haar telefoon in de weer is geweest terwijl ze aan het rijden was. De vrouw werd van achteren frontaal aangereden en bovendien zijn de gevonden remsporen van na de klap. Hij vond bovendien dat de Texelse met haar ontkennende en ontwijkende proceshouding – "U weet wel exact waar u stil stond, maar niets meer van het ongeval" - geen respect toonde voor het verdriet bij de nabestaanden. "Verdachte is niet eerlijk en draait om haar verantwoordelijkheid heen", zei de aanklager tegen de rechtbank.

De beide ouders van het slachtoffer hadden de Texelse toen al gesmeekt om met het ware verhaal over de brug te komen. Ook zij geloven niets van het verhaal van de Texelse. "Ik ben een moeder die hoopt dat de waarheid vandaag boven tafel komt. Jij bent de enige die dit kan ontrafelen", zei ze in de rechtszaal tegen de verdachte. "Vertel het." De vader beschuldigde haar van "selectief geheugenverlies".

Beide ouders willen 50.000 euro smartengeld van het slachtoffer zien. De uitspraak is 3 augustus.

Afbeelding
Enquête: 89 procent wil helft of meer energie duurzaam opwekken Algemeen 16 uur geleden 3
Afbeelding
Texelse Santa Run Algemeen 17 uur geleden 13
Afbeelding
De lezersfoto - Winter is coming Algemeen 19 uur geleden 3
Afbeelding
Auto van de weg door gladheid Algemeen 2 dec., 20:00 15
Afbeelding
Beauty Outline maakt ruimte voor plannen Algemeen 2 dec., 16:00
Afbeelding
Waar en wanneer werd deze foto gemaakt? Algemeen 2 dec., 12:30 21
Afbeelding
Beestachtig! - Geert Wilders Algemeen 2 dec., 10:30
Afbeelding
De lezersfoto - Zon laat zich zien Algemeen 2 dec., 08:30 1