De Waag. Foto Gemeente Texel.
De Waag. Foto Gemeente Texel.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Verbouwing Waag kan doorgaan

Juridisch

De verbouwing van De Waag in Den Burg kan in elk geval voorlopig doorgaan. Horecaondernemer Frits Langeveld heeft van de voorzieningenrechter in Alkmaar nul op het rekest gekregen in zijn bezwaar tegen de plannen met het rijksmonument. Er is onvoldoende "spoedeisend belang" om op stel en sprong in te grijpen, vindt de rechter.

Langeveld had de rechter om een zogenoemde 'voorlopige voorziening' gevraagd vanwege de bestemmingswijziging die de gemeente wil toestaan voor De Waag. De bedoeling is dat het monument op de Vismarkt straks onder meer wordt gebruikt als terras door het naastgelegen hotel De Lindeboom.

Volgens Langeveld heeft de gemeente tijdens de vergunningprocedure verzuimd de adviezen en voorwaarden van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (het vroegere Monumentenzorg), de welstandscommissie en de monumentencommissie ter inzage te leggen. Daarmee zou de gemeente zijn openbaarmakingsplicht hebben geschonden.

Onomkeerbaar

Ook zou de bestemmingswijziging voor Langeveld (eigenaar van het schuin tegenover de Lindeboom gelegen en in verval geraakte voormalige café De Karseboom) leiden tot aantasting van het woon- en leefklimaat. De "onomkeerbare situatie" die door de verbouwing dreigt te ontstaan, was volgens de horecaondernemer voldoende reden de verbouwing van het monumentale gebouw op te schorten.

Maar volgens de rechter is in geen van de gevallen sprake van voldoende spoedeisend belang voor een tussentijdse ingreep door de rechtbank, vooruitlopend op een definitieve beslissing in de langer durende bodemprocedure. De bouwkundige ingrepen zijn te beperkt om een 'onomkeerbare situatie' te creëren en aantasting van het woon- en leefklimaat is juridisch gezien niet aan de orde. Wat betreft de terinzagelegging van de voorwaarden en documenten is er volgens de rechter "voorshands geen aanleiding" om aan te nemen dat de gemeente een onrechtmatig besluit heeft genomen, zelfs als zou blijken dat de openbaarmakingsplicht is geschonden.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 16 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3