Afbeelding

Taakstraf voor Texelse na uitgaansgeweld

Juridisch

Wegens uitgaansgeweld heeft de politierechter in Alkmaar vrijdag een 23-jarige Texelse veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur. Tegen de vrouw was door het Openbaar Ministerie (OM) acht weken celstraf geëist, waarvan vier weken voorwaardelijk.

Volgens de politierechter staat vast dat de Texelse in april dit jaar in een café in Zaandam een glas gooide naar het hoofd van een andere bezoekster, die daarbij flink gewond raakte aan haar gezicht. Ze moest hevig bloedend naar het ziekenhuis, houdt mogelijk blijvend littekens aan het incident over en kampt nog steeds met hoofdpijn. Zowel bij de politie als in de rechtbank gaf de Texelse toe het glas te hebben gegooid. "In een reflex, maar niet met de bedoeling om haar te verwonden", zei ze. "Zij deelde eerst een klap uit. Het glas gooide ik eigenlijk meteen daarna, als reactie daarop."

Betasten

Tal van omstanders zagen hoe de in Zaandam werkzame Texelse met het glas het slachtoffer verwondde. Maar weinig cafébezoekers zagen hoe het conflict ontstond. Volgens het Zaanse slachtoffer betastte de Texelse haar gezicht steeds en sloeg ze op een gegeven moment alleen haar hand weg, waarna ze het glas naar haar hoofd kreeg . Maar volgens de Texelse kreeg zij van de Zaanse juist een harde klap in haar gezicht. Pas daarna gooide ze. Politie en justitie hebben in de zaak – mede op basis van de afgelegde verklaringen – geoordeeld dat het Zaanse slachtoffer de waarheid heeft gesproken. De aangifte die de eilandbewoonster tegen haar deed werd geseponeerd en alleen de Texelse werd aangeklaagd. Haar advocate noemde het "onbegrijpelijk" dat de Zaanse – zelf niet aanwezig in de rechtbank - zich ook niet voor de rechter moest verantwoorden. "Want het draait hier nou juist om de aanleiding van de ruzie. En die blijft onduidelijk." Ook de Texelse vond "dat ik bepaald niet de enige schuldige ben".

Zelfverdediging

Waar de officier van justitie zich op het standpunt stelde dat de Texelse zich schuldig heeft gemaakt aan zware mishandeling en daarvoor ondanks een blanco strafblad daadwerkelijk de cel in zou moeten draaien, vroeg de advocate ontslag van alle rechtsvervolging. Volgens haar is sprake geweest van noodweer. "Mijn cliënte werd aangevallen. Ze heeft zichzelf verdedigd." Beide varianten waren de politierechter een brug te ver. Hij zwakte de zware mishandeling af tot mishandeling en legde een taakstraf van veertig uur op. Daarnaast moet de Texelse het slachtoffer bijna 1200 euro schadevergoeding betalen, waarvan 560 euro smartengeld. Maar dat ze de cel niet in hoeft, maakt haar niet minder verantwoordelijk, zei hij. "Niet begrijpelijk" vond hij het dat de Texelse het glas zo hard naar de andere vrouw had gegooid. "Zodra dat gebeurt, dan is de maat volledig zoek", zei hij. "Ik ben ervan overtuigd dat u boos bent geworden en in de tegenaanval bent gegaan. Dat maakt u schuldig."

Afbeelding
Oktoberfest op De Krim Algemeen 7 uur geleden 1
Afbeelding
Skills for Life leert gedrags- en sociale vaardigheden Gezondheid 10 uur geleden 7
Afbeelding
Phileas Fogg uit water getild Algemeen 12 uur geleden 2
Afbeelding
Einde oefening: hulpdiensten in actie voor zinkend schip Algemeen 23 uur geleden 17
Afbeelding
“Terug in liefdevolle verbinding met jezelf" Gezondheid 2 okt., 16:30 3
Afbeelding
Klanten Ekoplaza sparen voor voedselbank Algemeen 2 okt., 13:30
Afbeelding
Texelaars naar wk mennen Sport 2 okt., 10:30 16
Afbeelding
Nieuw bij Artex: subgloaming (blacklight tekenen) Cultuur 2 okt., 10:09