Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Mishandeling: werkstraf en 2 weken voorwaardelijk

Juridisch

''Ik weet niet wat ik hierop moet antwoorden. Ik heb er geen verklaring voor.'' Met deze woorden reageerde een 29-jarige man uit Den Burg donderdag op de beschuldigingen die de Haarlemse politierechter hem voorhield.

De man kreeg wegens mishandeling van zijn ex-vriendin van de politierechter een taakstraf van 100 uur en twee weken voorwaardelijke celstraf.

De man zou vanaf 2015 tot augustus vorig jaar zijn vriendin meermalen hebben mishandeld en bedreigd. Ook zou hij huisvredebreuk hebben gepleegd door bij haar langs te gaan en weigeren het huis te verlaten.

Uit de aangifte die de vrouw tegen hem deed doemt het beeld op van een gewelddadige man. Zijn vriendin verklaarde tegen de politie dat ze bijna wekelijks werd geslagen. "Hij maakte overal een probleem van. Alles moest op zijn manier en als ik tegengas gaf, kreeg ik een pak slaag. Dan moest ik gaan staan of zitten en sloeg hij me met een bezemsteel'', zei ze tegen de politie.

Ook zei ze dat de man haar aanhoudend vernederde door haar te bekogelen met eten, haar onder een koude douche te zetten en haar haren af te knippen. Een deel van de mishandelingen werd ondersteund door voormalige buurvrouw, een vriendin en de moeder van het slachtoffer.

De officier van justitie zei zich ernstige zorgen te maken over het gedrag van de 29-jarige verdachte. "Meneer geeft geen openheid van zaken en heeft overduidelijk hulp nodig", stelde ze in haar requisitoir. Ze eiste een werkstraf van 140 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf in de zaak. De advocaat van de Texelse verdachte vroeg wegens gebrek aan bewijs vrijspraak voor een deel van de beschuldigingen.

De politierechter stelde de zaak moeilijk te kunnen beoordelen omdat de man er het zwijgen toe bleef doen, maar vond alle beschuldigingen wel bewezen. "Dit is niet de manier waarop een vriendschap of relatie hoort te zijn. Ik maak me echt grote zorgen'', zei ze in haar vonnis. Ze veroordeelde de man tot 100 uur werkstraf en 2 weken voorwaardelijke celstraf.

Omdat niet duidelijk is geworden of verdachte en slachtoffer nog contact met elkaar hebben besloot ze geen contactverbod op te leggen. Wel adviseerde ze de man om de vrouw voortaan met rust te laten.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 3 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 19 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 22 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen gisteren
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2