Meierblis 2023.
Meierblis 2023. Foto: Mariët van der Werf

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

“Hebben toekomst meierblis zelf in handen”

Ingezonden

“De meierblis in Oudeschild wordt altijd erg druk bezocht, we willen deze traditie nog heel lang in stand houden. Dit lukt alleen wanneer we onze verantwoordelijkheid nemen. Want dit is onze blis! Zie jij glas bij je buurman of buurvrouw? Spreek diegene hier op aan”, die oproep doet Willemijne Keijzer in een brief aan de redactie in aanloop naar de meierblis van 30 april. 

Keijzer vraagt of de redactie de brief wil delen en aan dit verzoek geven wij graag gehoor.

Meiersblis

Immatrieel erfgoed dat generatie op generatie wordt doorgegeven, de meierblis. Onze meierblis. Ieder jaar begint het te kriebelen, zo ergens tweede week van april. De meierblis komt er weer aan. Ieder jaar worden de regeltjes ietsje strenger lijkt het. Ieder jaar lijkt het twee voor twaalf en iéder jaar de gedachte als het nu maar goed gaat.

‘Zie je andere ongeregeldheden spreek die persoon hier op aan. Vooral voor hen die er als laatste zitten, hou het leuk ‘Het land in Oudeschild is van HHNK (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier red.) en zij beslissen uiteindelijk over het voortbestaan van “onze” meierblis. Eigenlijk zeg ik dat niet goed, wij met z’n allen beslissen over het voortbestaan van de meierblis. HHNK stelt geheel vrijwillig het land ter beschikking en wil deze zonder te veel kleerscheuren schoon weer terug. Eigenlijk ontzettend logisch.

Jarenlang waren kapotte flesjes een grote zorg, niet alleen de scherven in het gras maar ook op de weg. Inmiddels is het een vanzelfsprekendheid dat glas niet thuis hoort op de blis, want we nemen blikjes mee.

Oudeschild wordt altijd erg druk bezocht, we willen deze traditie nog heel lang in stand houden. Dit lukt alleen wanneer we onze verantwoordelijkheid nemen. Want dit is onze blis!

Zie jij glas bij je buurman of buurvrouw? Spreek diegene hier op aan. Zie je andere ongeregeldheden spreek die persoon hier op aan. Vooral voor hen die er als laatste zitten, hou het leuk. De hekken moeten heel blijven, zo ook de heining. Gezond verstand brengt ons ver. Gezond verstand zorgt ervoor dat we gewoon onze meierblis kunnen behouden. En wanneer iemand dat gezonde verstand eventjes verliest, help diegene dan herinneren aan wat er eigenlijk op het spel staat.

En voor iedereen, neem dat wat je mee nam naar de blis ook weer mee terug naar huis. Ieder jaar staat er een opruimploeg paraat. Sluit je hier gerust bij aan. De eerste starten al om 9.00 uur met opruimen. Vergeet niet een hark, schep, kruiwagen of afvalzakken mee te nemen.

Geniet van de meierblis!

Willemijne Keijzer,

Oudeschild

Het bovenstaande artikel heeft u gratis kunnen lezen. Dagelijks zijn onze acht redacteuren aan het werk om het nieuws en de achtergronden op Texel te verslaan. Wilt u alle artikelen kunnen lezen en de lokale journalistiek steunen, neem dan een abonnement. Dit kan al vanaf €7,10 per maand. Klik hier om ook abonnee te worden. Bent u al abonnee, maar nog niet digitaal? Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden om de krant online te kunnen lezen. U heeft dan direct toegang tot alle ‘EXTRA’ artikelen op onze website. Mail hiervoor naar abonnementen@texelsecourant.nl.

Afbeelding
Het uitwerken van je bouwplan Advertorials 4 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Medewerker Gemeentewinkel 6 uur geleden
Lassie beleeft een nieuw avontuur met haar baasje Flo op de boerderij.
Jeugdsentiment: Lassie is terug in bioscoop Algemeen 8 uur geleden 1
Afbeelding
Verhalen door De Vriendenkring Algemeen 2 mei, 20:10
Piet Kooiman en Henk Cornelissen.
Podcast Texelse Courant 2 mei 2024 Algemeen 2 mei, 18:00
Martin en Karin Zeeman in de winkel aan de Waalderstraat.
Grabbelen bij Smakelijk & Meer Algemeen 2 mei, 14:00 37
Afbeelding
Multigames in de TXL Sporthal Sport 2 mei, 12:00 1
Spelletjes op het grasveld van S.V. De Koog.
Veel animo voetbalinstuif S.V. De Koog Sport 2 mei, 08:00