Logo texelsecourant.nl
Ingezonden

Brief Han Lindeboom over windmolens

  Ingezonden

In de TC van vrijdag jl stond dat er in de gemeenteraad onvoldoende steun is voor een enquête over windmolens op Texel. Ik ben met stomheid geslagen. Beseffen die gemeenteraadsleden wel dat er met zo'n houding binnen 100 jaar helemaal geen Texel meer zal zijn om wat dan ook te plaatsen?

Tot november 2015 was ik ook mordicus tegen windmolens op Texel, niet in mijn achtertuin of uitzicht, zet ze maar bij iemand anders of op zee. Maar op 12 december is er iets veranderd. In Parijs spraken 192 landen af om het klimaat serieus te gaan redden. In datzelfde Parijs zat ik op de grote windconferentie o.a. de sessie over sociale acceptatie voor. Daar kwam uit dat grote langzaam draaiende windmolens veel acceptabeler worden als allen in de omgeving mede-eigenaar zijn en geld verdienen elke keer als de molen draait. Ondertussen neemt het aantal extreme weersituaties snel toe. En als klap op de vuurpijl werden nieuwe onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt dat de zeespiegel veel sneller gaat stijgen dan tot nu toe gedacht. Mogelijk meer dan anderhalve meter binnen 100 jaar! Als dat gebeurt en er komen ook meer zware stormen is Texel weg, geen houden meer aan. Kortom, het gaat niet om een paar windmolens aan de horizon, het gaat om onze toekomst. Ik was om, kom maar op met die molens, Texel z.s.m. volledig CO2 neutraal. Een voorbeeld voor de wereld.

We kunnen de ideeën van Gunter Pauli volgen en de molens koppelen aan energieopslag in huis en in onze auto's. Over 10 jaar moeten we toch allemaal elektrisch gaan rijden.

Men maakt zich zorgen over toerisme, maar volgens mij jagen 4 grote windmolens weinig toeristen weg. Integendeel als je op Texel CO2-neutraal kunt recreëren komen daar vermogende toeristen op af. Windmolens op zee is veel duurder. Anderen willen ze in de Wieringermeer. Tja, wel in hun uitzicht maar vooral niet in het onze.

Het past niet in het Noord-Hollandse quotum? Hoezo, is Noord-Holland al helemaal CO2 neutraal dan? De klimaatverandering wordt zo ernstig dat ook Noord-Holland blij moet zijn met elke plek waar ze wel windmolens willen hebben.

We kunnen wachten tot nieuwe technieken doorbreken, maar ondertussen niets doen? Het klimaat verandert wel.

Waar zetten we ze neer? Ver genoeg van huizen en met een minimum aan effecten op mensen en natuur in relatief vogelluwe gebieden. Er zijn op Texel vast wel plaatsen die daaraan voldoen.

Als over 25 jaar de situatie al kritiek begint te worden zullen mijn kleinkinderen mij vragen: "Opa, wat deed jij na Parijs". Dan wil ik kunnen zeggen dat ik echt mijn best heb gedaan het tij te keren. En wat gaat de meerderheid uit de gemeenteraad dan zeggen? "Minder dan niets, wij hebben zelfs een enquête erover tegen weten te houden".

Gemeenteraad word wakker, het gaat om het redden van alle laaggelegen gebieden in de wereld, inclusief Texel. Met jullie houding hebben onze kindskinderen straks helemaal geen Texelse horizon meer om zich druk over te maken.

Han Lindeboom (bezorgde opa).

Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!