Jacco (26), Annegré (57), Sander (31) en Eddy (59) Vermeulen voor Inn De Knip.
Jacco (26), Annegré (57), Sander (31) en Eddy (59) Vermeulen voor Inn De Knip. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

“Inn de Knip voelt toch als thuis”

Human Interest

“Inn de Knip voelt toch een beetje als thuis. We wonen hier om de hoek natuurlijk”, vertelt Jacco Vermeulen. Samen met broer Sander en ouders Annegré en Eddy hebben ze de eterij en drinkerij in Den Hoorn over van Janien de Bruijn en Irene Penha overgenomen.

Ik kan wel een pruik opzetten, maar dan ben ik nog steeds Irene niet. Ik hoop dat mensen ons de tijd geven om onze draai te vinden

“Mijn ouders hadden natuurlijk al Vermeulen Bikes hier aan de Herenstraat. Enkele jaren geleden - we draaien nu ons zesde seizoen - kwam daar De Kombuis in Oudeschild bij. We zitten echt met zijn vieren in de V.O.F. Ik heb altijd gezegd dat als er een kans kwam om Inn de Knip over te nemen, ik dat wel heel graag zou willen. Mijn moeder zag vorig jaar een advertentie in de krant. Alleen een telefoonnummer en een adres. Er stond niet bij dat het om Inn de Knip ging, maar wij wisten genoeg. Ik heb toen Janien geappt en van het één kwam het ander. Uiteindelijk heeft de overname een week voor Hemelvaart plaatsgevonden. Een hectische start. Vlak daarna kwam Broadway Texel.” 

Inn de Knip is een begrip voor Texelaar en toerist en daarvan waren Janien en Irene hét gezicht. In de vijftien jaar dat ze het opbouwden, ontwikkelden ze een trouwe gastenkring. Dat ontdekte Jacco ook. “Mensen vinden verandering best spannend. We krijgen vaak de vraag waar Janien en Irene zijn. Men is opgelucht als ik uitleg dat ze van hun welverdiende pensioen genieten.”

Janien, die is aangeschoven bij het gesprek, geeft aan dat ze nog meer dan genoeg te doen heeft en dat ze het fijn vindt dat ze nu ook tijd heeft voor andere dingen. “Wij wonen hiernaast en vijftien jaar lang was de driehoek niet veel groter dan ons huis, de Spar en Inn de Knip. Ik zeg mensen altijd dat je op De Hors zo fijn kunt wandelen, maar ik ben er zelf denk ik al vijftien jaar niet geweest.” Lachend vervolgt ze: “Na de overname eigenlijk ook nog niet.”

Niet Janien en Irene


“We proberen niet Janien en Irene na te doen. Dat kan ook niet. Ik kan wel een pruik opzetten, maar dan ben ik nog steeds Irene niet. Ik hoop dat mensen ons de tijd geven om onze draai te vinden. Er werken verder nog gewoon dezelfde mensen en we veranderen niet het hele bedrijf. De verkoopzolder is inderdaad verdwenen en er zijn best veel mensen die dat jammer vinden. Maar dat was echt een ding van Janien en Irene. Het is voor ons ook een beetje zoeken geweest de eerste maanden. Daar doen we ook helemaal niet geheimzinnig over. Natuurlijk geven we er onze draai aan, maar we doen ons best om de sfeer van Inn de Knip te behouden. We beseffen maar al te goed dat we een zaak van Texelse iconen hebben overgenomen.”

Familie-imperium

We gaan komend jaar met zijn allen, dus ook met aanhang op vakantie. Dat zit wel goed

De Texelaars hebben mooie stappen gezet. Is deze volgende overname het begin van een compleet familie-imperium? “Als het aan mij ligt niet hoor. We hebben het nu goed voor elkaar. Maar zowel de fietsenzaak (met verhuur), De Kombuis als Inn de Knip zijn zeven dagen in de week open. Daar hebben we onze handen vol aan.”

Aan tafel wordt al snel duidelijk dat het een echt familiebedrijf betreft. Annegré verzorgt de fietsverhuur bij Loodsmansduin, Sander staat in de fietsenzaak en Jacco houdt zich hoofdzakelijk bezig met de horecatak. Eddy is de technische man en heeft inmiddels al zijn eigen klusbus. “Maar we helpen elkaar waar het nodig is en zijn allemaal overal inzetbaar. Zo was de schoonmaker ziek en dus stonden we net zelf te dweilen”, vertelt Annegré. Wel is het de bedoeling dat Annegré en Eddy uiteindelijk verder naar de achtergrond verdwijnen. “Niet alleen zakelijk, ook privé veranderen er dingen. We hebben kleinkinderen. We hebben ook nog een dochter, Inge. Zij is de enige die niet in het bedrijf zit. Inge woont met haar man in Den Oever en heeft daar haar eigen bedrijf. Hij is elektricien. Ik wil ook meer tijd voor mijn ouders hebben en dat kan nu”, vertelt Annegré.

“We hebben nu 37 tot veertig man op de loonlijst en die mensen leveren uitstekend werk. Iedereen weet ook wat hij of zij moet doen. We zeggen wel altijd dat mensen wel moeten weten dat ze bij een gezin komen werken. Met ons vieren praten we heel direct met elkaar. Dat kan best wel eens even wennen zijn”, rond Jacco af.

Ze wonen allemaal bij elkaar om de hoek en komen elkaar dagelijks tegen op de werkvloer. Toch lijken ze elkaar nog niet zat. “We gaan komend jaar met zijn allen, dus ook met aanhang op vakantie. Dat zit wel goed”, besluit Annegré.

Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 7 minuten geleden
Afbeelding
Tentoonstelling 'Gezichten van Noord-Holland ' bij Museum Kaap Skil Algemeen 22 minuten geleden
Afbeelding
Marc van Rijsselberghe geridderd Algemeen 35 minuten geleden 4
Afbeelding
Hennie Huisman Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 44 minuten geleden 1
Afbeelding
Lintje voor Anneke Dekker Algemeen 48 minuten geleden 3
Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 2 uur geleden 16
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 2 uur geleden 56
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 17 uur geleden