Afbeelding
Foto: Gertha Wessels

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

“Er wordt daar zoveel liefde gegeven”

Human Interest Hospice, altijd nodig

In de serie “Hospice, altijd nodig” besteden we de komende tijd aandacht aan verschillende facetten van het Hospice Texel. We doen dit door een serie interviews met betrokkenen. In deze editie Margot Scholte (50) uit Oudeschild, waarnemend coördinator en zorgvrijwilliger.

“Ik kwam in 2015 bij het hospice terecht door een advertentie in de krant. Daarvoor was ik al vrijwilliger bij de brandweer, het SIGMA-team (ter medische assistentie van de ambulance) en het Rode Kruis Nood Hulp Team. Toen ik al was begonnen, realiseerde ik me dat ik voor het eerst vrijwilligerswerk deed waarbij ik geen mensen hoefde te redden. Dat was een enorme omslag. In plaats van levensreddend op te hoeven treden, mocht ik helpen mensen het proces van afscheid nemen zo prettig mogelijk te maken. Bij andere organisaties was ik veelal bezig met lotussen (oefenen voor echte scenario’s bij ongevallen), nu was ik echt met mensen bezig. Dat beviel - en bevalt - me heel erg goed.”

Ik zeg altijd maar: Je kunt geen dagen aan het leven toevoegen, wel leven aan de dagen

Als waarnemend coördinator is Margot betrokken bij de opnames en aanvragen van nieuwe gasten. “De emoties bij families en gasten is aan het begin vaak sterk aanwezig. Dat is niet gek, vaak zijn ze uitgeput. Je ziet ze hier vervolgens tot rust komen. Ik had een tijdje geleden een mevrouw die aangaf blij te zijn dat ze hier was. Ze was helemaal op. Hier kon ze lekker gaan slapen en zich laten verwennen. Er werd voor haar gezorgd. Uit dat soort reacties haal ik voldoening. Ik zeg altijd maar: ‘Je kunt geen dagen aan het leven toevoegen, maar wel leven aan de dagen.’ Ik - en de andere vrijwilligers - probeer altijd te kijken naar de wensen van de gast. Het draait om de gast en de familie. Je moet jezelf enigszins opzijzetten en kijken wat nodig is.”

Genieten van een sigaretje of een juttertje, met je hond of je kat op bed

Hoewel ze tal van zorggerelateerde vrijwilligersbanen heeft gehad, had ze geen ervaring met het werken met stervende mensen. “De berusting van de gasten levert mooie gesprekken op, ook met de familie. Ik ervaar dat als heel bijzonder. Dat betekent niet dat het nooit vervelend is. Mensen kunnen ook onrustig te zijn. Die strijd is lastig. Het enige wat je kunt doen als vrijwilliger, is kijken hoe je in die fase zoveel mogelijk kunt ondersteunen. De één wil dat door gesprekken, de ander wil juist rust en alleen je hulp bij dingen die hij of zij niet meer kan.”

“Wat ik mooi vind aan Hospice Texel, is dat iedereen hier zijn laatste stukje kan doorbrengen zoals hij wil. Genieten van een sigaretje of een juttertje, met je hond of je kat op bed. Ieder kan er zijn eigen invulling aan geven. De term bijna-thuis-huis klopt echt. Als een gast mij vraagt of ik de lichten uit wil doen en mij zonder moeite uitlegt waar alle lichtknoppen zitten, denk ik: die is hier al helemaal thuis en dat is goed. Ik vind het hospice een fijne, warme plek. Het is licht en kleurrijk en de snoeppot is altijd gevuld. Ik had van tevoren geen verwachting van dit vrijwilligerswerk, maar ben erachter gekomen dat een rol aan het bed mij goed ligt.” 

Het mooie aan dit vrijwilligerswerk is volgens de Texelse dat er werk is voor vogels van iedere pluimage. “Ik geniet van het werk aan het bed, maar wie dat spannend vindt, kan dat ook aangeven. Je doet het met z’n allen, de vrijwilligers en de professionals van de wijk. Zelf haal ik wel voldoening uit het feit dat ik mensen uit bed en naar het toilet kan helpen en zie hoe dankbaar ze zijn als ze weer lekker onder de dekens liggen. Gasten geven zich vaak helemaal over aan je zorgen.”

Ik heb diepe bewondering voor mijn collega-vrijwilligers en de mensen van de thuiszorg

Tijdens het gesprek komt ter sprake of Margot in een hospice terecht zou willen komen in de laatste periode van haar eigen leven. Ze antwoordt: “Ik denk dat ik net als vele anderen het liefst thuis zou sterven. Maar als dat om wat voor reden dan ook niet kan, zou ik het hospice een prachtig alternatief vinden. Er is daar zoveel liefde die gegeven wordt. Ik heb diepe bewondering voor mijn collega-vrijwilligers en de mensen van de thuiszorg. Al tweeëneenhalve maand is het hospice volledig bezet, dat vergt wat van de mensen. En ze doen dat met zoveel inzet. Behalve de bewondering die ik voor ze heb, hebben we bovendien gewoon fijne gesprekken.”

Naast het werk in het hospice zelf, wil Margot de verdiepingsavonden niet onbenoemd laten. “Ik leer graag over de verschillende facetten van dit werk en die kans wordt hier geboden. Zo was er een avond over delier, en één over comfortabele verplaatsingsmethoden. Gasten van het hospice zijn vaak lichamelijk zwak en hebben pijn, dit is dus zeer waardevolle kennis. We zijn ook een keer op bezoek geweest bij Mark Pijper van Uitvaarcentrum Texel die uitgebreid de tijd nam voor ons. Ik vind dat mooi.”

Margot denkt dat de meeste mensen geschikt zijn voor dit vrijwilligerswerk. “Zolang je maar empathisch vermogen hebt, kom je bij Hospice Texel heel ver. Respecteer de wens van de gast en kijk wat nodig is.”

Vrijwilliger worden?

Vrijwilliger worden? Coördinator Lonneke Legierse is te bereiken via 0222 728132 of info@hospicetexel.nl. Meer informatie over het Hospice op www.hospicetexel.nl.

Afbeelding
Ludiek protest kampeerboeren tegen beperkingen Algemeen 4 uur geleden 3
Afbeelding
Voetbal 7 tegen 7 op half veld voor 35 jaar en ouder goed ontvangen! Sport 5 uur geleden 3
Afbeelding
In gesprek met... Anneke Visser-Veltkamp Algemeen 7 uur geleden 12
Afbeelding
Partijen willen andere plek ‘In Veilige Handen’ Algemeen 10 uur geleden 13
Afbeelding
Eerste exemplaar verhalenbundel voor burgemeester Cultuur 29 nov, 11:42
Afbeelding
Boekjes en Brabbels in de bibliotheek Algemeen 29 nov, 10:15
Afbeelding
Afgesloten deel Lancasterdijk tijdelijk open Algemeen 29 nov, 08:00 6
Afbeelding
Actie kampeerboeren bij gemeentehuis Algemeen 28 nov, 17:00 8