Logo texelsecourant.nl
In Oosterend tekent zich verzet af tegen de in landbouwkringen gewenste aansluiting bij Friesland.
In Oosterend tekent zich verzet af tegen de in landbouwkringen gewenste aansluiting bij Friesland.

"Easterein, dat nooit!

  Historie

Sinds het boerenprotest wapperen er veel Friese vlaggen op het eiland en ook de naam van Oosterend is veranderd in Easterein. Maar er tekent zich ook verzet af tegen de aansluiting bij Friesland. 

Zoals in Oosterend, waar aan de naam Easterein is toegevoegd: "Dat nooit!" Het is geen toeval dat juist Oosterenders fel gekant zijn tegen de Friese aansluiting. Dat heeft een geschiedenis. Tijdens de viering van Oosterend Present in 1993 herleefde in het Historisch Spel de hevige strijd die zich eind zestiende eeuw had afgespeeld op Texel. Friezen, die samen heulden met de Spaanse overheerser ("De Zwarte Kolonel"), werden door de dappere Oosterenders na een bloedige en heldhaftige strijd in de pan gehakt. De houten lepel op het bord, als wapen opgevoerd in het spel, is een verwijzing naar deze strijd. 

Toen kort na de opvoering van dit Historisch Spel Texelaars het plan lanceerden om Texel af te scheiden van Noord-Holland en bij Friesland te voegen, staken soortgelijke protestgeluiden de kop op in Oosterend. 

De verzetsgroep die het het bord "Dat nooit" heeft opgehangen, opereert vooralsnog ondergronds. 

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het is tijd om Texel geleidelijk en volgens de normen van de anderhalvemetersamenleving weer open te stellen voor toeristen.Reageren!