Gerard Arkenbout, Liesbeth Twisker en Martin Koeman.
Gerard Arkenbout, Liesbeth Twisker en Martin Koeman.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

GEZOND & FIT

Podoposturale therapie: betere houding door corrigerende zolen

Gezondheid

Een afwijkende stand van de voeten leidt tot een afwijkende stand van het lichaam. Wat tot allerlei klachten kan leiden. Podoloog en fysiotherapeut Liesbeth Twisker van Podocentrum Alkmaar zorgt met corrigerende zolen voor een betere houding.

Voor haar hulp hoef je niet naar Alkmaar, Liesbeth houdt twee vrijdagen per maand zitting in de Praktijk voor Fysiotherapie en Beweging aan de Wilhelminalaan in Den Burg. Podoposturale therapie, waarbij de houding wordt gecorrigeerd door gebruik van inlegzolen, kan een aanvulling zijn op fysio- en bewegingstherapie. Liesbeth: "De voet is het fundament van het lichaam. Elke standsafwijking in de voet heeft een standsafwijking hoger in het lichaam tot gevolg. Als dit dan ook tot klachten leidt kunnen we door middel van therapeutische inlegzolen invloed op deze klachten uitoefenen.

De klachten kunnen zich manifesteren in rug, knie, heup en andere delen van het bewegingsapparaat. Deze kunnen uiteenlopen van een slijmbeursontsteking , klachten aan knie- of andere banden, overbelasting van spieren en irritatie van zenuwen. Problemen die vaker terugkeren en al langdurig bestaan zijn vaak te wijten aan een verkeerde stand van de voeten. Met therapiezolen kunnen we de houding verbeteren en het lichaam weer in een goede balans brengen."

Liesbeth begint haar onderzoek met een gesprek waarin de voorgeschiedenis en het optreden van de klachten worden besproken. Nek, wervelkolom, benen en voeten worden onderzocht en ze analyseert het staan en lopen. Als blijkt dat er onregelmatigheden zijn waar de klachten uit voort kunnen komen, wordt de stand van de voeten gecorrigeerd. Dit gebeurt door staand op een voetspiegel dunne stukjes kurk op specifieke plaatsen onder de voetzool aan te brengen. Zo worden activerende zolen aangemeten, waardoor het lichaam weer in een prettige positie komt.

Liesbeth: "Samen met de patiënt zoeken we naar die positie die hij of zij het prettigst vindt. Het lichaam reageert op deze verandering en heeft enige tijd nodig om zich aan te passen. Daarom bouwen we het in onze therapie op. Gewoonlijk volgen na het eerste onderzoek met tussenpozen van enkele weken tot maanden drie tot vier controles. Daarna volstaat meestal één behandeling per jaar. Als de gestimuleerde spiergroepen zich hebben hersteld en de houding is verbeterd, kunnen de zooltjes, uiteraard in overleg, worden weggelaten."

Liesbeth is de opvolger van haar collega Martin Koelman van Podocentrum Alkmaar. Martin is al vanaf 1996 podoposturaal therapeut op Texel. Lange tijd vanuit Hotel Den Burg, maar sinds vier jaar in de Praktijk voor Fysiotherapie en Beweging, waar de lijnen met fysio- en oefentherapie kort zijn. Martin: "Ik ben 61. Ik blijf werkzaam als podoloog en podoposturaal therapeut, maar ga het wel iets rustiger aan doen. Ik geef het stokje nu over aan Liesbeth. Ik wil de Texelaars bedanken voor het vertrouwen dat ze al die jaren in mij hebben gesteld."

Meer informatie over podoposturale therapie, filmpjes, etc. op de website www.podoalkmaar.nl. Voor vragen of een afspraak op Texel: Podocentrum Alkmaar, tel. 072-5114809.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 4 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3