Gerard Kruithof en Judith Sanders in de tuin van laatstgenoemde.
Gerard Kruithof en Judith Sanders in de tuin van laatstgenoemde.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

GEZOND & FIT

"Texel toegankelijk voor iedereen"

Gezondheid

"Wij zetten ons ervoor in om Texel zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen met een visuele - of lichamelijke beperking. Wij geven adviezen aan gemeente, bedrijven en diverse organisaties/instellingen om de toegankelijkheid te verbeteren."

SIGT maakt zich sterk voor mensen met beperking

Aan het woord is Judith Sanders, bestuurslid van SIGT (Stichting Integratie Gehandicapten Texel). Zij zit in het bestuur met zes anderen, één van hen is Gerard Kruithof, al sinds de oprichting in 2005 actief. "Vanmorgen zijn we naar Den Helder geweest om te kijken hoe het is om vanaf de bus met de boot naar Texel te komen. Wij kwamen er bijvoorbeeld achter dat de strook die slechtzienden voor hun route gebruiken maar tot het loket loopt, maar niet over de brug naar de boot. Dat bespreken we dan met TESO, die dit dan met Rijkswaterstaat overlegt. TESO is een fijne gesprekspartner voor SIGT. Bij de komst van de Texelstroom werden we direct bij het proces betrokken om alles rolstoelvriendelijk te maken. Onlangs gaven wij aan dat één van de liften lastig bereikbaar was met een scootmobiel/rolstoel. Ze hebben het direct aangepast."

Natuur

Een ander voorbeeld voor hoe het zou moeten zijn de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Mede door goede gesprekken met Erik van der Spek zijn de hekken zo gemaakt dat men er met de rolstoel doorheen kan, zogenaamde kussende hekken. "Anders is dit bij veel gebieden van Natuurmonumenten. Neem bijvoorbeeld de nieuwe vogeluitkijkpunten. Of je moet eerst een trap op, of je ziet bijna niets. Bij Staatsbosbeheer zijn de onderkanten van deze vogelschermen schuin, zodat je met je benen naar voren kunt en met je ogen dichtbij het kijkgat kunt komen. Dit kan niet met rechte wanden", legt Judtih uit.

Dagelijks leven

Maar niet alleen in natuurgebieden. Ook in het centrum of bij huurhuizen lopen mensen met een visuele of lichamelijke handicap tegen onverwachte obstakels aan. "Neem de nieuwbouw op de Groeneplaats. Die was zo ingetekend dat er geen lift in zou komen, alleen een stoeltjeslift en daar heb je in een rolstoel niets aan. Firma Tuin heeft na gesprekken met ons gekeken hoe er aan de ene kant van het pand toch een plateaulift kon komen, we zijn daar enorm blij mee. Wel zouden wij graag zien dat het bij nieuwbouw een vereiste zou zijn. Nederland heeft in 2017 het VN verdrag ondertekend waarin staat wat de Regering/Gemeente moet zorgen dat iedereen met een beperking mee kan doen in de samenleving", vertelt Gerard.

Judith is ambulant medewerker bij de Novalishoeve en zij moet op huisbezoeken naar andere locaties. Zij merkt dat ze met haar rolstoel niet overal kan komen. "Wij snappen ook dat dit bij sommige oude panden heel lastig wordt, maar bij nieuwbouw zou het een stelregel moeten zijn." SIGT maakt zich al sinds 2005 sterk voor de belangen van visueel en lichamelijk gehandicapten. "Er lukte al veel, zoals bijvoorbeeld elektrische strandrolstoelen bij paal 17 en 28, zodat alle Texelaars ook weer naar het strand kunnen. Maar er valt nog een hoop te winnen en daar blijven wij ons best voor doen', besluit Gerard. De website van SIGT is: www.sigttexel.nl

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2