Psychosomatisch fysiotherapeut Katinka Fortgens van Fysiotherapie Texel.
Psychosomatisch fysiotherapeut Katinka Fortgens van Fysiotherapie Texel. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

GEZOND & FIT

Psychosomatisch fysiotherapeut Lichaam en geest zijn verbonden

Gezondheid

"Het lichamelijke is altijd verbonden met het geestelijke. Als je niet lekker in je vel zit, dan kan dat een lichamelijke klacht geven." Psychosomatisch fysiotherapeut Katinka Fortgens van de Praktijk voor Fysiotherapie Texel vraagt door en helpt bij klachten de juiste weg te vinden naar herstel.

"Als algemeen fysiotherapeut miste ik de handvatten en vooral het complete plaatje van de mens en zijn/haar omgeving die ik in de praktijk tegenkwam in kaart te brengen en mensen zo de juiste weg te wijzen." De studie psychosomatisch fysiotherapeut die ze onlangs heeft voltooid, verschaft haar het ontbrekende inzicht in de samenhang tussen lichaam en geest.

"Lichamelijke klachten kunnen allerlei oorzaken hebben. Doordat je veel moet presteren, op het werk en privé, kan zich spanning in het lichaam opbouwen. Jongeren die het gevoel hebben dat ze ergens aan moeten voldoen, wat natuurlijk niet zo is. Maar ze leggen zichzelf wél grote druk op. Het kan leiden tot stemmingsproblemen, somberheid, angst en spanningen. Het is vaak een geleidelijk proces, dat er ongemerkt in sluipt. Als je ongelukkig bent, dan doet dat wat met je lichaam. Langdurige spanning kan bijvoorbeeld leiden tot nekklachten, hoofd-, rug-, buik- of andere pijn, duizeligheid of druk op de borst."

Soms lopen mensen lang met een klacht. Zijn bij verschillende zorgverleners geweest, maar het wil niet herstellen. De omgeving begrijpt het niet en er ontstaat een gevoel van onmacht. Een broeiend zaadje van binnen, dat een soort bommetje kan worden. Ergens zit een factor die herstel in de weg staat.

Bij mijn behandeling maak ik een bruggetje naar de psychologische kant, maar ga natuurlijk niet op de stoel van de psycholoog, ergo- of oefentherapeut of praktijkondersteuner zitten. Indien nodig verwijs ik door.

Uit het patroon

Ik breng samen met de mensen de oorzaak in kaart en ga puzzelen welke aanpak het meest geschikt is om hen uit het patroon te trekken. Daarmee gaan we dan aan de slag. Door letterlijk en figuurlijk in beweging te komen. Oefeningen om te ontspannen, die helpen om weer langzaam tot jezelf te komen. Welke oefeningen verschilt van persoon tot persoon. De één heeft baat bij yoga, voor de ander boksen tegen een stootkussen, ballen gooien of wat anders, waarbij je ook mag schreeuwen. Door energie kwijt te raken, krijg je nieuwe energie. Het is heel tastbaar en voelbaar.

Ook help ik mensen om tot het inzicht te komen dat ze het ook op een andere manier kunnen doen. Zodat frustratie en onmacht afnemen of liever helemaal verdwijnen. Dat ze weer grip krijgen op hun eigen leven. Zodat je weer blij bent met de situatie zoals die is, dat je ook eens rustig aan mag doen, tevreden bent met jezelf en ontspant. Vaak merken mensen om je heen de verandering en reageren positief."

Tips

Enkele praktische tips van Katinka: "Las tijdens het werk nu en dan een micropauze in. Stem regelmatig met jezelf af: hoe voel ik me, zit ik lekker in mijn vel, heb ik voldoende energie of ben ik snel moe"

Afbeelding
Woontij zoekt een huurheld met een hart van goud! Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Haarherstel en meer bij Boutique Salon Texel Gezondheid 3 uur geleden 2
Afbeelding
Texel nog gevrijwaard van blauwtong Algemeen 5 uur geleden 6
Afbeelding
Expendables en Sinterklaasfilms Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
“Zien waar je afgeweken bent van je eigen basis" Gezondheid 11 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 28 september 2023 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Aron Zeeman genomineerd als mediatalent van het jaar Algemeen 28 sep., 13:30 54
Afbeelding
Annelies helpt met genezen van onzichtbare blauwe plekken Gezondheid 28 sep., 08:30 2