Orthopedisch fysiotherapeute Renske Westveer-Laagland Winder.
Orthopedisch fysiotherapeute Renske Westveer-Laagland Winder. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

GEZOND & FIT

Orthopedische fysiotherapie

Gezondheid

Klachten in en rond gewrichten door onwillige pezen zijn pijnlijk en hardnekkig. Orthopedisch Fysiotherapeute Renske Westveer-Laagland Winder van Centrum voor Fysiotherapie Texel gaat er gericht mee aan de slag en boekt snel resultaat.

Denk aan klachten aan de schouder, knie, enkel, pols of elleboogklachten. Maar ook aan de rug, wervelkolom of het bekkengewricht. Ontstaan door overbelasting en andere klachten die niet in aanmerking komen voor een operatie, maar waarbij Orthopedisch Fysiotherapie veel baat kan bieden. Het is de specialisatie van Renske.

Ze gaat gericht op zoek naar de bron van de klacht. "Dankzij mijn opleiding Orthopedische Geneeskunde (volgens Cyriax) heb ik meer handvatten dan ik als reguliere fysiotherapeut had. Ik leerde op een andere, meer gestructureerde manier de klacht te onderzoeken. Ik kom snel tot een diagnose en beschik over gerichte technieken en handvatten om de klacht snel en doelmatig te verhelpen. Het gaat er om bij de behandeling precies op de goede plek te zitten en daarmee aan de slag te gaan. Veel pees- en spierklachten zijn met Orthopedische Fysiotherapie te behandelen.

"Maar denk ook aan een beperking in de pols na een breuk, waarbij met mobilisatietechnieken de beweeglijkheid wordt geoptimaliseerd. Een heel fijne methode om mee te werken, ik maak er veel gebruik van. Je geeft ruimte (tractie) aan het gewricht, waardoor de blokkade in het gewricht opgeheven wordt. Laatst behandelde ik een hardloopster met een hardnekkige irritatie in de buigspier in de heup. Na drie behandelingen kon ze pijnvrij hardlopen. Ook bij liesproblemen, bijvoorbeeld na een misstap of - trap, klachten die vaak lastig zijn te behandelen, kun je goede resultaten bereiken. Door de dwarse massagetechniek treedt lokale pijnstilling en herstel op, waardoor de klacht verdwijnt. Vaak al binnen twee of drie behandelingen." Een behandeling begint met het gericht aanpakken van de beperking of klacht. "Als die is opgeheven zorgen we dat de verhoogde spierspanning rond het gewricht weer op de normale spanning komt. Daarna ga je trainen op spierstabilisatie zodat de belastbaarheid beter wordt. Dat kan zelfstandig, maar ook hier. Ik geef ook medisch FITT, waarbij je onder begeleiding van een fysiotherapeut gericht traint voor het doel waarvoor je komt en sterker wordt."


Afbeelding
Woontij zoekt een huurheld met een hart van goud! Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Haarherstel en meer bij Boutique Salon Texel Gezondheid 5 uur geleden 5
Afbeelding
Texel nog gevrijwaard van blauwtong Algemeen 7 uur geleden 7
Afbeelding
Expendables en Sinterklaasfilms Algemeen 11 uur geleden 2
Afbeelding
“Zien waar je afgeweken bent van je eigen basis" Gezondheid 13 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 28 september 2023 Algemeen 28 sep., 18:00 1
Afbeelding
Aron Zeeman genomineerd als mediatalent van het jaar Algemeen 28 sep., 13:30 54
Afbeelding
Annelies helpt met genezen van onzichtbare blauwe plekken Gezondheid 28 sep., 08:30 2