Inge Zegel. medewerkster bij De Waerden.
Inge Zegel. medewerkster bij De Waerden. Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Mensen thuis ondersteunen met hun bezigheden

Gezondheid Gezond & Fit

Inge Zegel heeft tijd gemaakt om te vertellen over haar werk op het eiland en wat ze belangrijk vindt als ambulant ondersteuner. Voor De Waerden begeleidt Inge mensen met een verstandelijke beperking aan huis.

Inge: “Ik wil graag een relatie opbouwen met de cliënten die ik begeleid. Iedereen heeft een verhaal en daar ben ik in geïnteresseerd. Als ambulant begeleider kom ik bij mensen thuis, in feite ben ik bij hen te gast en geven ze mij een kijkje in hun leven. Heel speciaal vind ik dat. Ik kom tijdens mijn werk soms hele onverwachte dingen tegen. Zo had een van mijn cliënten laatst een muizenplaag in huis. Nou ja, hoe los je dat samen op? ‘Eerst maar eens wat rondbellen’, dacht ik.”

Samen koken

“Een aantal ambulante cliënten gooide op een gegeven moment een balletje bij me op; zij wilden wel samen koken en eten. Dit is een activiteit waarbij ongemerkt gewerkt wordt aan sociale vaardigheden en het behouden van contacten. Belangrijk dus, daarom heb ik dit met hen opgepakt. Om beurten wordt er wekelijks bij iemand thuis gekookt en als groep wordt er gezamenlijk gegeten. Natuurlijk schuif ik dan zelf ook aan. Als het binnen mijn mogelijkheden past, kook ik ook met individuele mensen, en natuurlijk eet ik dan ook mee.”

Keuken

“Koken met cliënten en daarna samen aan tafel is een sociale activiteit die ik zelf erg ontspannen en leuk vind. Het is een moment waarop ik vaak veel informatie krijg, want in de keuken hoor en zie je van alles. Samen bezig zijn, geeft inzicht in wat iemand in zijn of haar leven doet en waar die persoon soms tegenaan loopt. Het gaat ogenschijnlijk om kleine signalen, maar door op een natuurlijke manier met elkaar in gesprek te zijn, komen vaak behoeften naar voren, die je niet hoort tijdens vaste begeleidingsmomenten.”

Fietsen

“Wat voor het samen koken en eten geldt, geldt natuurlijk ook voor andere activiteiten. Ik fiets bijvoorbeeld iedere week een rondje met een van de cliënten. Als je samen onderweg bent, hoor je ook veel. Mijn werk is heel afwisselend. Zo werk ik ook veel samen met andere organisaties, zoals GGZ en Brijderstichting. En bijvoorbeeld met de Omring voor een mevrouw die ik begeleid en die eind dit jaar verhuist naar een appartement van deze organisatie. Ze wil graag dat ik dan bij haar blijf komen omdat ze bang is dat ze straks alleen nog fysieke zorg krijgt. We hebben hier met elkaar over gepraat en misschien kan ik haar blijven begeleiden voor een aantal uur in de week.”

Kennismaken

“Daarnaast heb ik een afspraak gemaakt met de activiteitenbegeleider die bij de Omring werkt en afgesproken dat mevrouw alvast kan komen om kennis te maken met de andere cliënten. Zo leert ze de nieuwe situatie alvast een beetje kennen. Ik ben er onvoorwaardelijk voor haar. Samen met mijn collega’s en de andere organisaties op Texel zorg ik dat zij de ondersteuning blijft krijgen waar ze behoefte aan heeft.” 

De Waerden ondersteunt mensen met een (verstandelijke) beperking in het dagelijkse leven. “We hebben drie locaties en een ambulant begeleidersteam op Texel en circa dertig locaties op het vasteland.” 

Afbeelding
Dwaalgast bij de ijsbaan Algemeen 14 uur geleden 26
Afbeelding
Texelse Bierbrouwerij doneert €10.364,- aan Texelse Vuurtoren Algemeen 15 uur geleden 6
Afbeelding
Nieuwe locatie voor Kerstconcert Artex Wereldkoor en Folky Vibes Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Sint op toeristische toer Algemeen 27 nov., 16:40 1
Afbeelding
Denise Betsema op de weg terug Algemeen 27 nov., 12:17 5
Afbeelding
Dorpsbezoeken Sinterklaas niet zonder slag of stoot Algemeen 26 nov., 13:30
Afbeelding
Goede Doelen Sint brengt cadeau mee voor kinderboerderij Algemeen 26 nov., 11:12
Afbeelding
De lezersfoto - Uit koers Algemeen 26 nov., 08:30