Berber Kruger en Tessa Bruining, initiatiefneemster van een ontmoetingsmiddag voor jonge Texelse mantelzorgers.
Berber Kruger en Tessa Bruining, initiatiefneemster van een ontmoetingsmiddag voor jonge Texelse mantelzorgers. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Soms heb ik thuis het gevoel dat ik even op eieren moet lopen”

Gezondheid Gezond & Fit

Ze is een gewone normale puber van 16 jaar oud, maar ze heeft inmiddels wel een achtergrond die een puber eigenlijk nog niet hoort te hebben.

De 16-jarige Tessa Bruining is sinds haar veertiende een jonge mantelzorger, nadat haar moeder Miriam Korn twee jaar geleden een herseninfarct had gekregen. Zij kan sindsdien minder dan voorheen, waardoor thuis de rollen min of meer zijn omgedraaid en Tessa een soort van zorg heeft gekregen over haar moeder met wie ze een huishouden vormt. Het heeft impact op het leven van Tessa.

“Het betekent dat ik bijvoorbeeld ’s avonds niet vaak weg ben en veel rekening met haar houd”, vertelt Tessa tijdens een gesprek bij Young 4 Ever. “En het is soms op eieren lopen als mijn moeder momenten heeft dat ze als gevolg van haar ziekte weinig kan hebben.” Een deel van het huishouden komt ook op Tessa neer. “Dan kan ik wel roepen dat ik geen zin heb om te stofzuigen, maar het moet uiteindelijk toch wel gebeuren.”

De situatie leidde bij Tessa tot de vraag of zij nou de enige jongere is die thuis al vrij veel zorgtaken op haar bord heeft liggen of dat mogelijk meer jongeren op Texel in een soortgelijke situatie zitten. Ze bleef niet rondlopen met de vraag, maar legde hem op tafel bij Young 4 Ever. Daar werd de vraag serieus opgepakt, waarna Young 4 Ever op initiatief van Tessa besloot om een bijeenkomst te houden voor jonge mantelzorgers op Texel. Dat gebeurde in samenspraak met Texels Welzijn, de OSG, Texelgezinnen en Therapie Wolf.

“Bijna één op vijf jongeren kan gezien worden als jonge mantelzorger”, vertelt Berber Kruger van Young 4 Ever. “Dat betekent dat er op Texel ook diverse jonge mantelzorgers moeten rondlopen.” Dan kan het gaan om jongeren van wie een ouder langdurig ziek is, gehandicapt, verslaafd dan wel langere tijd een fysieke of geestelijke aandoening heeft. In alle gevallen komt het erop neer dat de jongere in feite al deels of helemaal voor de ouder aan het zorgen is in plaats van andersom.

De bijeenkomst voor jonge Texelse mantelzorgers is vandaag (dinsdag 6 juni) van 16:00 tot 19:30 uur. Hij wordt gehouden in jongerencentrum Time Out aan de Wilhelminalaan in Den Burg. Volgens Tessa, zelf ook aanwezig tijdens de bijeenkomst, is het prettig als jonge mantelzorgers elkaar leren kennen en weten dat ze niet de enige zijn. “Op school is dit iets waar je als jongeren niet snel met elkaar over praat.” Op de OSG was het bij haar echter wel merkbaar dat er thuis wat aan de hand was. “Op school ben ik een tijd erg prikkelbaar en onhandelbaar geweest door de thuissituatie.” Erover praten helpt een hoop heeft ze inmiddels wel gemerkt. Als een probleem ziet het mantelzorgen zeker niet. “Ik ben ermee opgegroeid, dus ik weet ook eigenlijk niet anders.”

Bedoeling van de bijeenkomst bij Time Out is met elkaar te praten over het onderwerp, maar ook om spelletjes met elkaar te doen en er worden pizza’s gemaakt. Als het aan Tessa ligt, komen er na 6 juni meer bijeenkomsten waar jonge mantelzorgers op Texel elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en ongedwongen kunnen ontspannen met elkaar.

Texelse jongeren die mee willen doen aan de ontmoeting op 6 juni kunnen zich aanmelden bij Tessa via tel 06-83101982.

Afbeelding
Bouw en installatie Thijssehuis voorlopig gegund Algemeen 4 uur geleden 23
Afbeelding
Word jij onze nieuwe dierverzorger? Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Deelnemers 'Pakje Kunst' in Novalishoeve Cultuur 7 uur geleden 2
Afbeelding
'Happy Single' in Cinema Texel Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Schouw sloten begint op 16 oktober Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 21 september 2023 Algemeen 21 sep., 18:00
Afbeelding
Negen verenigingen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 21 sep., 14:28 1
Afbeelding
Thijssehuis gaat definitief door Politiek 21 sep., 07:30 58