Logo texelsecourant.nl
Freerk Broekstra: "Liefst een half uur per dag matige inspanning."
Freerk Broekstra: "Liefst een half uur per dag matige inspanning." (Foto: Jeroen van Hattum)
Gezond & Fit

"Beweeg en laat het een onderdeel van het dagelijks leven zijn"

  Gezondheid

Even een rondje lopen met de hond, wat vaker de fiets pakken in plaats van de auto, sporten of gewoon zo nu en dan in de tuin werken.

Zomaar wat praktische adviezen van fysiotherapeuten om dagelijks in beweging te zijn. Adviezen die niet sinds gisteren op vandaag bestaan, maar adviezen die ze ook niet voor niets geven. Volgens fysiotherapeut Freerk Broekstra van FiTT aan de Schoorwal in Den Burg kun je het eigen lichaam met voldoende beweging op termijn de nodige diensten bewijzen.

Fysiotherapeuten zien landelijk zo'n 2,5 miljoen mensen per jaar voorbij komen met klachten en een deel daarvan kan simpelweg voorkomen worden door dagelijks te bewegen. Vooral bij mensen die een zittend beroep hebben en veel achter de computer zitten. Het kan eveneens helpen overgewicht tegen te gaan. "Het maakt eigenlijk niet veel uit wat je doet aan beweging, als je maar wat doet. Het beste is om iets te zoeken dat bij je past en wat je leuk vindt om te doen."

Dertig minuten per dag een matige inspanning leveren kan volgens Broekstra al een hoop verschil betekenen. Dat is ook de landelijke norm voor gezond bewegen. Smoezen 'dat je er geen tijd voor hebt' zijn niet aan hem besteed. De kunst is volgens Broekstra om dagelijks bewegen in te bouwen in het dagelijks leven, zodat het daar een onderdeel van wordt. "We zien soms mensen met een slechte conditie of overgewicht die ineens vier of vijf keer per week vanalles willen gaan doen om zo snel mogelijk af te vallen. Die krijgen dan het advies om eerst maar eens één of misschien twee keer per week te beginnen. Anders is het niet vol te houden en dan bereik je juist niet wat je voor ogen hebt."

De cijfers liegen er intussen niet om. Veertig procent van de mensen haalt de norm om dagelijks een half uurtje matige inspanningen te leveren. Ook bij kinderen is het geen onbekend verhaal dat er te weinig wordt bewogen, onder meer wanneer ze veel achter computer. Vandaar de aandacht van fysiotherapeuten voor het onderwerp.

Oud-en-nieuw is altijd een moment om 'alles anders te gaan doen' en meer te gaan bewegen en minder te gaan eten. Loffelijke voornemens, maar vaak voornemens die na korte tijd stranden als ze geen onderdeel van het dagelijks leven worden. Broekstra: "Als het lukt om het wel in het dagelijks leven op te nemen, dan is het veelal geen belasting meer, maar wordt het een gewoonte."

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!