Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

“Mensen terugbrengen in hun oerkracht”

Gezondheid Gezond & Fit Gezond & Fit

Met het grootste gemak schommelt Madelief Weijters (38) van ‘De werkplaats voor body en soul’ met de benen gekruist in de trapeze en in één soepele beweging hangt ze op de kop. “Wil je het ook eens proberen?” en niet veel later bungelt ook redacteur Job Schepers met het grootste plezier ondersteboven.

“De behandelingen die ik doe met mijn klanten, moeten niet alleen effectief zijn. Ze moeten ook leuk zijn. Als mensen plezier hebben in wat ze doen, leren ze makkelijker. Ik ben daar zelf het goede voorbeeld van.”

Naar eigen zeggen het type ‘niet lullen, maar poetsen’, en dat ze last had van pijn op haar borst, nam ze voor lief

Bij Madelief kun je terecht voor onder meer ademtochten, trapezeyoga en hypnosebehandelingen en werkt zowel individueel als met groepen. Wie hierbij denkt dat het de zweverige kant opgaat, heeft het mis. De van oorsprong Brabantse is vrolijk, direct en energiek. “Ik breng mensen terug in hun oerkracht. Dat is mijn missie. Soms zijn ze vergeten wat ze allemaal in huis hebben, dat probeer ik weer naar boven te brengen.”

Het roer om

Madelief weet waar ze het over heeft. Jarenlang had ze een goedlopende horecazaak in Tilburg. Naar eigen zeggen het type ‘niet lullen, maar poetsen’, en dat ze last had van pijn op haar borst, nam ze voor lief. Haar vriend kwam voor werk op Texel terecht, voor haar het moment om het roer om te gooien. Maar op Texel hield de pijn op de borst aan en nu had ze de tijd om dit te onderzoeken. “Ik wist niet wat me overkwam: op een ochtend voelde het alsof mijn hart ermee stopte. De huisarts liet weten dat ik bovengemiddeld fit was, maar er was iets mis met mijn ademhaling. Klachten die vaak voortkomen uit stress. Ik ben toen ademcoaching gaan studeren, om hier meer over te leren. Nu heb ik niet alleen mijzelf geholpen, maar kan ik ook anderen de kracht van hun ademhaling laten ervaren.”

“Op de kop-yoga”


Vrolijk lachend schommelt hij heen en weer. Bij deze oefeningen valt het op dat de ‘corebalans’ en de buikspieren goed getraind worden

Veel mensen die terecht komen bij Madelief doen dit omdat ze stress ervaren. “Soms is dat bewust. Je wilt snel iets afhebben en gaat daarom over je grens heen. Maar pak je daarna ook weer je rust? En hoe kom je weer terug bij jezelf? Doe je dat rustig, trap je vol op de rem? Er zijn diverse manieren, dat geldt ook voor de oefeningen die ik doe. Bij de ademtochten doorbreek je bepaalde repeterende (gedachte)patronen, ontkoppelen noemen we dat. Dit gaat perfect tijdens een fysieke bezigheid, wandelen. Dat je dit op Texel kunt combineren met de prachtige natuur, maakt het nog mooier. De wandelingen organiseer ik vanaf Landal Sluftervallei. De gasten kunnen via het park boeken, maar ik organiseer ook tochten waarbij Texelaars kunnen aansluiten.”

Naast de wandelingen helpt Madelief mensen om met praktische tools aan zichzelf te werken. “Mensen kunnen veel meer dan ze denken. De trapeze die ik gebruik, is daar één van. Deze heeft namelijk extra handvatten die men kan gebruiken als ze bepaalde bewegingen nog eng vinden. Het is een extra houvast. Ik ben zelf niet flexibel of lenig en voor ik met mezelf aan de slag ging, had ik hoogtevrees en durfde ik niet eens op een trapje te staan.”

Enkele tellen later hangt ze op de kop in de trapeze om te laten zien hoe de extra handvatten meer zekerheid bieden. Direct wordt duidelijk dat ze ‘de zijwieltjes’ zelf niet nodig heeft en soepel gaat ze van de ene beweging over in de andere. Ze schommelt met haar benen gekruist en haar armen gespreid. Naast dat het haar makkelijk afgaat, heeft ze er duidelijk plezier in. “Je kunt het zo lastig of intensief maken als je zelf wil, dat maakt het zo laagdrempelig. Maar doordat mensen steeds een stap verder durven, is het ideaal om het zelfvertrouwen te vergroten.”

Na voorzichtig aandringen besluit ook Job het te proberen. Na wat aanwijzingen laat hij zich op de kop zakken. “Als je je benen vervolgens om die lijn klemt, ben je ook daar gezekerd. Het kan zijn dat je je even licht voelt in je hoofd. Dat is niet gek als je om de kop hangt. Probeer maar eens overeind te komen....”

Wat opvalt is dat - tegen de verwachting van de redacteur in - het zeker voelt en hij geen enkele twijfel heeft of hij valt. Vrolijk lachend schommelt hij heen en weer. Bij deze oefeningen valt het op dat de ‘corebalans’ en de buikspieren goed getraind worden. Als Job even later weer met beide benen op de grond staat, zegt Madelief: “Nu gaan we een kleine ademhalingsoefening doen die ik zelf graag gebruik als ik stress ervaar. Je ademt vier keer snel in en uit door de neus. Tenslotte haal je nog één keer heel diep adem door de neus en adem je vol uit door je mond. Dit patroon herhaal je vervolgens vier keer. Bij mijzelf ervaar ik dat ik dan mijn hele hoofd weer helemaal fris heb.” 

Hypnose

Kort hebben we het ook nog even over de hypnosebehandelingen die Madelief doet en waarvoor ze haar opleiding deed bij het Hypnose Instituut Nederland. Na de vraag of mensen daar vaak ‘hele hocuspocusvoorstellingen van hebben, moet ze lachen. “Ja en ten onrechte. Want eigenlijk is hypnose niet meer dan een zeer specifieke focus die je een aantal keren per dag hebt. Bijvoorbeeld bij autorijden of het lezen van een goed boek. Door jou in die ontspannen focus te begeleiden, kom jij zelf tot inzichten of oplossingen. Een hypnose-traject begint altijd met een intakegesprek en bestaat uit drie sessies. Vaststellen van het probleem, oplossen van het probleem en nog een sessie om eventuele ‘restjes’ weg te werken. Ook losse sessies of mindboosts zijn mogelijk.

Individueel en in groepen

Madelief werkt in groepen, individueel en doet ook sessies online. “Ik werk bij mensen thuis of hier en doe dat op zaterdag, maandag en dinsdag. Mensen kunnen mij vinden via Instagram en Facebook via ‘dewerkplaatsvoorbodyensoul’.

Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 45 minuten geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 2 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 2 uur geleden 5
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 3 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 4 uur geleden 5
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 4 uur geleden 8
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 4 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 4 uur geleden 14