Logo texelsecourant.nl
Gerard Arkenbout en Henk de Steur jonassen David Schild, Nynke Eijpe staat klaar om op te vangen.
Gerard Arkenbout en Henk de Steur jonassen David Schild, Nynke Eijpe staat klaar om op te vangen. (Foto: Gerard Timmerman)
Gezond & Fit

Baat bij algemene fysiotherapie

  Gezondheid

In de fysiotherapie hebben zich tal van specialisaties ontwikkeld, van sportfysio tot manuele therapie. Waardevol, maar daardoor zou je bijna vergeten dat met algemene fysiotherapie circa 85 procent van de klachten aan het bewegingsapparaat kan worden behandeld.

"Er zijn allerlei gecompliceerde klachten die specialisme vergen. Veel fysiotherapeuten hebben die ook ontwikkeld. Maar zo'n negen van de tien klachten kan een algemeen fysiotherapeut aan", vertellen algemeen fysiotherapeuten Nienke Eijpe en David Schild van de Praktijk voor Fysiotherapie en Beweging. David: "Bij een klacht aan de knie denkt iemand al snel: het zal de meniscus wel zijn. Maar vaak is daar niets mis mee. De oorzaak van de pijn kan een verkeerde houding of verkeerd gebruik zijn, maar zo'n knieklacht kan ook een andere achtergrond hebben. Daarom kijken we als algemeen fysiotherapeuten naar het hele plaatje."

Nienke: "Je hebt het bewegingsapparaat (bio), je hersens (psyche) die die het geheel aansturen en de omgeving waarbinnen je functioneert (sociaal). In jargon het bio-psychosociaal model. Bij onze behandeling nemen we alle drie aspecten mee. Een klacht kan ontstaan door een bepaald gedrag en er kan een verband zijn met bijvoorbeeld de werkplek. Alleen als wij een bepaald patroon vanuit ons vakgebied niet herkennen, adviseren wij om naar de huisarts te gaan. Dat kan er dan toe leiden dat je wordt doorverwezen naar een andere specialist." David: "De fysiotherapie is laagdrempelig geworden. We zijn als eerstelijns praktijk direct toegankelijk, het hoeft niet meer via de huisarts. Je kunt hier binnen 24 uur terecht. We hebben meer een coachende rol gekregen. Niet meteen een langdurig behandelingstraject, je komt een paar keer en gaat zelf met onze adviezen aan de slag. Zo krijg je zelf meer grip op je gezondheid."

Nienke: "Door bewegen blijf je gezond. Je knie en andere gewrichten blijven soepel en bewegen is ook goed voor onder andere het hart-long mechanisme. Veel en afwisseling in beweging is ook het advies in de Beweegnorm van 2017. Het hoeft geen sport te zijn, wandelen, fietsen, tuinieren of wat anders, is ook prima. Goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wie advies wil over de juiste manier van bewegen of beperkingen ervaart, is ook welkom. Juist daarin coachen en begeleiden we."

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ieder dorp zou een toeristisch informatiepunt moeten krijgen.Reageren!