Logo texelsecourant.nl
Fysio Burgwal helpt om je sportieve doelen te bepalen en zo gezonder te leven.
Fysio Burgwal helpt om je sportieve doelen te bepalen en zo gezonder te leven. (Foto: Fysio Burgwal)
Gezond & Fit

"Bewegen goed voor je gezondheid, samen sporten nog gezellig ook"

  Gezondheid

"Het maakt niet uit wat je doet, als je maar beweegt." Kort en bondig het advies van fysiotherapeuten Marleen Hohmann en Robert Bakker van Fysio Burgwal.

Robert, die al loopt vanaf zijn vijfde en onder meer de Zestig van Texel voltooide, geldt voor menig hardloper als voorbeeld. "Hardlopen is populair. Maar wie het niet gewend is en binnen twee maanden vanaf de boot tien kilometer wil hardlopen, dat is niet realistisch. Iedereen heeft een eigen doelstelling die bij hem of haar past. Dat is voor de één een halve marathon, maar voor de ander een rondje wandelen door het park." Marleen: "Wij helpen om te kijken welke doelstelling bij jou past. Als je terugkomt van een ziekte, dan is een stukje wandelen al een hele prestatie."

Robert: "Bewegen is belangrijk. Probleem is dat veel mensen een groot deel van de dag zitten. Tijdens hun werk, maar ook daarna. Op een schoolplein zie je kinderen vaak nog rennen. Maar op de middelbare school beginnen ze te sjokken, kijken op hun smartphone of tablet. Dan begint het langdurig zitten. Daarnaast zijn er allerlei uitvindingen, denk aan de auto, waardoor we ons sneller en makkelijker bewegen. Maar daardoor worden we ook lui." Marleen: "We verleren het om actief te zijn. Niet bewegen kan op den duur tot allerlei klachten en ziektes leiden."

Robert: "Vaak hoor je: 'Ik heb geen tijd.' Dat is natuurlijk onzin. Een week heeft 168 uur, daarvan werken en slapen we er ongeveer tachtig, dan hou je er nog ruim tachtig over. Genoeg tijd dus om te bewegen. Vaak is het een kwestie van de patronen doorbreken. Je kunt beginnen door niet met de auto, maar naar je werk te wandelen of te fietsen. Is dat te ver, dan kun je de auto wat verder parkeren. Wandel of fiets eens naar de supermarkt. Neem wat vaker de trap. Zo werk je meteen aan je gezondheid."

Marleen: "Door actief te zijn en te blijven gaat je lichaam langer mee." Robert: "Je ziet nogal eens mensen die stoppen met werken, ook stoppen met bewegen. Hun gezondheid holt achteruit. Maar ook sociaal. Bewegen is goed voor je gezondheid en als je samen beweegt of aan sport doet, dat is ook gezellig. Je bouwt contacten op en dat biedt steun. Er zijn legio sporten die je kunt beoefenen. Hardlopen, wandelen, fietsen, zumba, fitness, er is een heel arsenaal aan beweegsporten. Het is de kunst om te zoeken wat bij je past, wat je leuk vindt en waar je je het prettigst bij voelt. Want als je iets doet dat je niet leuk vindt, dan hou je dat niet lang vol. Zoals mensen met een abonnement bij de sportschool, maar die het nauwelijks gebruiken."

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Aanwezigheid van de pers werkt belemmerend om vrijuit te kunnen sprekenReageren!