Logo texelsecourant.nl
Daan Schagen (28) is sinds een jaar werkzaam als tweede apotheker.
Daan Schagen (28) is sinds een jaar werkzaam als tweede apotheker.
Gezond & Fit

Frisse wind en ervaring ideale combinatie Texelse apotheek

  Gezondheid

Hoe reageren medicijnen op elkaar en hoe reageert het lichaam op medicijnen als ze langere tijd gebruikt worden? En hoe ervaren de patiënten de medicatie? Het zijn allemaal vragen die belangrijk zijn bij het begeleiden van de klanten van de apotheek. Bij de Texelse apotheek houdt Daan Schagen zich hier mee bezig. De tweede apotheker is sinds een jaar werkzaam op Texel.

"Het eerste jaar op Texel is mij uitstekend bevallen. Ik woon in Den Helder, dus met de reisafstand is het prima te doen. Jullie zijn nog lang niet van mij af. Vanaf het begin klikte het met de andere medewerkers en ik krijg de ruimte om mijzelf verder te ontwikkelen. Zo zit ik hier nog in een extra scholingstraject tot farmaceutisch specialist. Ik heb mijn opleiding tot apotheker gevolgd in Groningen en krijg hier de kans om door te groeien", stelt Schagen tevreden vast. Niet alleen hij is blij met de samenwerking, ook bij de apotheek zijn ze enthousiast.

"Hij past goed in het team, er is ook absoluut geen sprake van een generatiekloof, zeker niet vakinhoudelijk. Maar als je zoals ik al vijftien jaar in het vak actief bent, en Jan (Klok red.) zelfs twintig, ligt bedrijfsblindheid op de loer. Een frisse wind was dus welkom, je vult elkaar aan. Bovendien wilden we een extra kracht die zich kon focussen op de medicatiebeoordeling. Dat was een wens van ons en de zorgverzekeraars. Ik ging zelf altijd al naar de Gollards en het verpleegtehuis om met klanten in gesprek te gaan. Maar je hebt ook, wat ik maar even noem, de loslopende klanten. Die gesprekken is nu één van de taken van Daan", vertelt apotheker Henri Venema.

"Welke medicijnen gebruiken ze en wat zijn de bijwerkingen? Dat verschilt per persoon. Soms reageren medicijnen niet meer goed als ze jarenlang gebruikt worden. En zijn ze tevreden over de medicijnen die ze voorgeschreven krijgen? Mensen zijn ook afhankelijk van hun zorgverzekeraar. Die schrijven bepaalde merken voor", legt Schagen uit.

Om te zorgen dat iedereen de juiste medicatie krijgt is een goede samenwerking met de huisartsen heel belangrijk. "Je houdt elkaar op de hoogte en evalueert met elkaar. Eén van de manieren waarop we dat doen is het farmacotherapeutisch overleg dat zes keer per jaar gehouden wordt. De huisarts en de apotheker leren van elkaar, maken afspraken en zorgen samen dat iedere patiënt het geneesmiddel krijgt dat in de gegeven omstandigheden het beste is. Daarnaast kijken we naar cijfers. Hoe verhoudt zich dat met cijfers in de rest van het land? Je moet kritisch blijven naar elkaar, want het kan altijd beter", vervolgt Schagen. Venema haakt in: "je houdt elkaar scherp, net zoals we dat intern doen. We zijn misschien wel de enige apotheek op Texel, maar dat is geen reden om achterover te leunen. We denken niet 'ze komen toch wel', zo zitten we gewoon niet in elkaar. Dan zou je op Texel ook snel genoeg gezeik krijgen en terecht."

Het lijkt dus te klikken tussen Schagen en de Texelse apotheek. "De zorgverlenerskant aan dit beroep trekt me enorm. Geen dag is hetzelfde. Aan de andere kant heb je niet ineens je buurvrouw voor de balie staan, omdat ik Den Helder woon. Dat geeft ruimte tot een bepaalde afstand", besluit hij.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!