Logo texelsecourant.nl
Gezond & Fit

Hoe gezond is uw werkomgeving?

  Gezondheid

Hoe gezond is uw werkomgeving? En hoe verantwoord is uw werkhouding? Want of je nu op kantoor zit, in de kapsalon staat, als boer in de melkput of in de gezondheidszorg, op allerlei werkplekken kun je te maken krijgen met fysieke of mentale klachten.

Werkzaamheden worden vaak onnodige belastend uitgevoerd. Het geeft ongemak en kan uiteindelijk leiden tot klachten en ziekteverzuim. Vervelend voor de medewerker en een grote kostenpost voor de werkgever. Bovendien, we weten inmiddels allemaal dat de pensioenleeftijd is opgeschoven. Niet meer rond je 60ste in de VUT, maar doorwerken tot je 67ste. We hebben er dus, misschien nog wel meer dan voorheen, belang bij dat we gezond oud worden en zuinig omspringen met ons lichaam. Dat geldt voor wie een zwaar beroep heeft, maar zeker ook de medewerker op kantoor. "Zitten is het nieuwe roken", zeggen Marleen Tromp, Oefentherapeut Cesar- Mensendieck (therapeut voor houding en beweging), en algemeen fysiotherapeut Niek Bron. Marleen heeft haar eigen bedrijf Oefentherapie Texel, Niek werkt sinds november bij Fysio Team Texel. In samenwerking met Lust for Sport hebben ze "Gezond Werk Texel" ontwikkeld. Om bedrijven op Texel te ondersteunen om gezond werken beter in de praktijk te brengen. "Lichamelijke klachten kunnen worden voorkomen en teruggedrongen op een praktische en effectieve manier."

Bekend is het fenomeen beroepsziekten, alsof het iets is waarmee iedereen die een bepaald vak heeft vroeg of laat te maken krijgt. Denk aan rug-, knie- en andere klachten bij zware beroepen en RSI bij mensen die veel aan de computer zitten. Marleen: "We hebben tegenwoordig veel werk achter het beeldscherm. Bij een verkeerde houding kan dat tot allerlei klachten leiden. Er zijn tegenwoordig allerlei bureaustoelen in de handel, die je op allerlei manieren kunt instellen. Probleem is dat mensen vaak niet weten hoe dat moet. Ook al heb je nog zo'n goede stoel, als de zithoogte niet goed is of de rug- of armleuningen niet juist, dan helpt het weinig." Zo is het eigenlijk met veel beroepen. Er zijn allerlei machines en andere hulpmiddelen die ons werk lichter en aangenamer hebben gemaakt en waardoor we dat efficiënter en sneller kunnen doen. De boer die niet meer gehurkt onder de koeien hoeft bij het melken of de visserman die niet meer op zijn knieën over het dek kruipt om de vis te sorteren. Maar daarmee zijn niet alle klachten verdwenen. Niek: "Vaak een kwestie van de verkeerde houding. Te ver moeten reiken, waardoor je bijvoorbeeld naar voren moet leunen. Vaak is het met een paar simpele aanpassingen te verhelpen."

Gezond Werk Texel


Gezond Werk Texel biedt bedrijven ondersteuning om het werk zo gezond mogelijk te maken. Marleen Tromp, oefentherapeut (Cesar-Mensendieck), en algemeen fysiotherapeut Niek Bron vertellen er over.

Niek: "De mens is gebouwd om te bewegen. Beeldschermwerk is niet natuurlijk en te lang achter elkaar zitten is slecht. Het lichaam heeft een bepaalde belastbaarheid, als je die overstijgt, dan ga je klachten ontwikkelen. Een verkeerde houding kan leiden tot verergering van de bolling van je bovenrug, daardoor komen je longen in de verdrukking, de activiteit van je zenuwstelsel daalt en je productiviteit gaat omlaag. Regelmatig gecombineerd met verhoogde stress."

Marleen: "Probleem is dat we wel voor een bepaald beroep worden opgeleid, maar onderbelicht daarbij zijn onze houding en hoe we beroepsklachten kunnen voorkomen." Gezond Werk Texel biedt de helpende hand. "De naam zegt eigenlijk al voldoende; ons doel is om samen met het bedrijf "gezond werken"op het eiland mogelijk te maken en te ondersteunen. Lichamelijke klachten kunnen worden voorkomen en teruggedrongen op een praktische en effectieve manier."

Niek: "Bij dreigende of beginnende klachten kun je naar ons spreekuur komen. Maar we gaan ook bij bedrijven langs. We onderzoeken de werkplek en kijken samen met de werkgever naar de mogelijkheden om praktisch haalbare, preventieve verbeteringen door te voeren. Dat kan bijvoorbeeld door middel van presentaties en bedrijfstrainingen op maat."

Volgende stap kan zijn het aanpassen van de werkplek, zodat die optimaal is ingericht. "We geven advies over hoe ergonomische kan worden gewerkt en wat dit betekent voor de werkplek. Bij een werktraining geven we praktische tips die direct kunnen worden toegepast en die het werk een stuk aangenamer maken. Ook leren medewerkers om de werkplek goed in te stellen. Om te voorkomen dat men na verloop van tijd weer in de oude, nadelige gewoontes vervalt en om kennis over te dragen op nieuwe medewerkers, is het belangrijk de kennis regelmatig wordt opgefrist. Door een herhalingsbezoek of door een medewerker in het bedrijf de (neven)taak van gezond werken te geven. Als iemand door een bepaalde klacht behandel- of oefentherapie nodig het, kan die direct terecht bij Fysio Team Texel en Oefentherapie Texel, om de klacht zo snel mogelijk onder controle te krijgen." Als medewerkers vaker lichamelijke klachten hebben, dan kan met een specifiek trainingsprogramma bij Lust for Sport de belastbaarheid systematisch worden getraind.

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!