Logopediste Charity Boogaard-Wetsteen en orthopedagoog Fleur Kuip.
Logopediste Charity Boogaard-Wetsteen en orthopedagoog Fleur Kuip. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Veelzijdige kennis bij Therapie Wolf

Gezondheid Gezond & Fit

Logopedist Charity Boogaard-Wetsteen en orthopedagoog Fleur Kuip zijn sinds enige tijd verbonden aan Therapie Wolf aan de Jonkerstraat

“Logopedie is een brede therapie”, vertelt Charity. Ze werkt voor de Praktijk voor logopedie Anna Paulowna en omstreken en is elke dinsdag op Texel. Ze behandelt kinderen en volwassenen. “Als logopedist behandel ik onder andere kinderen met problemen in de uitspraak’. Deze kinderen zijn vaak moeilijk verstaanbaar waardoor zij gefrustreerd of verlegen raken. Daarnaast behandel ik kinderen met een (vermoedelijke) taalontwikkelingsstoornis (TOS), maar ook kinderen die afwijkend mondgedrag hebben (verkeerde tongpositie in rust/tijdens slikken en slissen) waardoor zij hun tanden negatief beïnvloeden en kinderen met stemproblemen. Er zijn ook kinderen die niet tot nauwelijks spreken, waardoor de behandeling eerst bestaat uit indirecte therapie. Hierbij krijgen ouders handvatten om de taalontwikkeling van hun kind te stimuleren. Bij volwassenen werk ik samen aan het verbeteren van de stemkwaliteit (bijv. bij heesheid/schorheid/geen stem) en/of het aanleren van een lage ademhaling.”

Een behandeling begint met een intakegesprek. Als het een kind betreft, met de vader, moeder of beiden erbij. Tijdens het intakegesprek kan men aangeven wat de hulpvraag is. Daarna volgt het logopedisch onderzoek. Wat is er precies aan de hand, zijn er nog factoren van invloed op de klacht (bijvoorbeeld dyslexie in de familie). Zo’n logopedisch onderzoek bestaat uit een aantal testen. Aan de hand van de hulpvraag en het onderzoek stellen we samen een behandeldoel op en maken we een behandelplan. Daarmee gaan we aan de slag. Bij kinderen stem ik de behandeling ook vaak af met docenten van de school. “Die samenwerking is belangrijk, bijvoorbeeld om samen het thema door te nemen dat op school voorbijkomt. Ik geef ook tips en adviezen aan de docenten. De afwisseling tussen het werken met volwassenen en kinderen vind ik bijzonder leuk.” Charity behandelt ook mensen die herstelzorg nodig hebben na een Covid-19 besmetting waarbij er sprake is van een stemprobleem en/of ademhalingsproblemen. Hierbij wordt er vaak samengewerkt met andere therapeuten. ‘’Bijvoorbeeld een combinatie van logopedie, ergotherapie en fysiotherapie.”

Meer informatie over de logopedische behandeling via www.logopedie-ap.nl

Orthopedagoog

Fleur biedt als orthopedagoog hulp bij tal van problemen. Zoals leer - en gedragsproblemen, sociale en emotionele problematiek. “Bij de Onderwijsbegeleidingsdienst waar ik heb gewerkt, richtte ik mij vooral op het ondersteunen van leerkrachten en intern begeleiders op verschillende scholen, daarnaast hield ik me bezig met onderzoek naar dyslexie en hoogbegaafdheid en de begeleiding daarvan. Ik merkte dat mijn hart vooral sneller ging kloppen bij de coaching van hoogbegaafde kinderen. Ik heb toen de keuze gemaakt om een eigen praktijk te beginnen (Fleur OP Texel). Ik werk met kinderen van 3 tot 18 jaar en hun ouders.”

“Bij leer- en gedragsproblemen kan worden gedacht aan dyslexie, hoogbegaafdheid, autisme, ADHD, agressie. Bij sociale en emotionele problematiek kan worden gedacht aan angststoornissen, somberheid, laag zelfbeeld, stress, faalangst. Maar ik zie bijvoorbeeld ook kinderen die moeite hebben met de scheiding van hun ouders of die te maken hebben gehad met trauma. Soms is er ouderbegeleiding nodig en ligt daar binnen het traject meer de focus op.”

Acceptatie

“Ik verdiep me in de gedachten en gevoelens van zo’n kind. Ik begeleid de meeste kinderen en ouders volgens het model van ACT4Kids. Eind november mag ik me ook gecertificeerd ACT4Kids therapeut noemen. Het mooie aan deze psychologische stroming vind ik dat we toewerken naar een stukje acceptatie van de leuke en pijnlijke ervaringen in het leven en bijkomende gedachten en gevoelens.”

“Daarvoor is het niet perse nodig om dingen die dwars zitten weg te werken. Het werkt vaak beter als je accepteert dat bepaalde gevoelens en frustraties er zijn. Dat je leert te vertrouwen op je zintuigen en daar mee om te gaan. En dat je zo toch de dingen durft te doen die je graag wil. En dat je daarbij de gedachten en gevoelens meeneemt.”

Motivatie

Fleur: “De behandeling werkt het best als het kind gemotiveerd is. Daarom vind ik het als hulpverlener belangrijk dat het kind in het proces zelf het doel stelt en de regie heeft.” 

Binnen Therapie Wolf is het mooi om samen te kunnen werken met de andere disciplines, zoals kinderfysiotherapie, diëtiek en slaapoefentherapie. We hebben korte lijntjes met elkaar, kunnen overleggen en elkaar goed aanvullen. 

Fleur doet ambulante jeugdhulp op contractbasis voor de gemeente Texel en ook huis- en jeugdartsen verwijzen kinderen en gezinnen met problemen naar haar door. Dat wordt dus vergoed. Maar wie dat wil kan haar ook rechtstreeks benaderen. 

Meer over haar praktijk en werk op haar website www.fleuroptexel.nl.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2