Zorgcoöperatie Texel Samen Beter introduceert de ''Spin van Huber
Zorgcoöperatie Texel Samen Beter introduceert de ''Spin van Huber". Invulling geeft een beeld van de mate van Positieve Gezondheid. Foto: Bron: www.iPositivehealth.com

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Programma Gezond Texel 2030 en Texel Samen Beter

Gezondheid Gezond & Fit

De Coalitie Positieve Gezondheid Texel en het Gezondheidsplein i.o., waar Texel Samen Beter deel van uitmaakt, ontwikkelen het Programma “Gezond Texel 2030” om de toenemende vraag naar zorg op Texel ook in de toekomst op te kunnen vangen. De zorg dreigt dan onbetaalbaar te worden door vergrijzing en ontgroening. Bovendien zijn er straks minder arbeidskrachten beschikbaar.

Om de veranderingen in de zorg vorm te geven is vanuit de coalitie Positieve Gezondheid het project gezond Texel 2030 gestart. TSB vertegenwoordigd hierin het directe belang van de inwoners van Texel. Project onderdelen er van zijn Welzijn en bewegen op recept en veel aandacht wordt geschonken aan communitybuilding, het ondersteunen van activiteiten die al in dorpen plaats vinden of nog gaan starten.

Welzijn en bewegen op recept is een van de manieren om mensen te helpen gezonder te gaan leven en zo meer levensvreugde en minder zorgkosten te bereiken. Communitybuilding, is het versterken van de eigen kracht van gemeenschappen op Texel , zodat mensen met elkaar meer kunnen opvangen en zorgvoorzieningen beschikbaar blijven voor wie dat echt nodig hebben.

Het programma heeft als doelstelling het realiseren van 5 procent meer gezondheid voor alle Texelaars in vijf jaar tijd en daarnaast het terugdringen van de zorgkosten. Preventie wordt hierbij een sleutelbegrip.

Afbeelding
Bouw en installatie Thijssehuis voorlopig gegund Algemeen 4 uur geleden 23
Afbeelding
Word jij onze nieuwe dierverzorger? Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Deelnemers 'Pakje Kunst' in Novalishoeve Cultuur 7 uur geleden 2
Afbeelding
'Happy Single' in Cinema Texel Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Schouw sloten begint op 16 oktober Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 21 september 2023 Algemeen 21 sep., 18:00
Afbeelding
Negen verenigingen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 21 sep., 14:28 1
Afbeelding
Thijssehuis gaat definitief door Politiek 21 sep., 07:30 58