Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Video-analyse van wijze van hardlopen bij Fysio Burgwal

Gezondheid Gezond & Fit

Een verkeerde lichaamshouding, de eigen lichaamsbouw, de manier van lopen en de wijze waarop de voeten de grond raken. Allemaal zaken waar fysiotherapeut Robert Bakker van Fysio Burgwal in Den Burg op let bij video-analyses die hij sinds enige tijd van Texelse hardlopers maakt. Robert, zelf een fervent hardloper, is daarmee begonnen om hardloopblessures bij anderen te voorkomen.

Robert maakt de video's op het Wezenland (nabij Stay Fit) waar hij mensen een stuk van honderd meter laat hardlopen. Daarbij filmt hij de loper van voren, van achteren en van opzij om de looptechniek goed in beeld te krijgen. Volgende stap is het analyseren van de beelden. "Ik kijk naar bijvoorbeeld de wijze waarop de knieën worden gebruikt, de zijbewegingen die iemand maakt en of iemand een voorvoetlander of een hakkenlander is. Blessures ontstaan op de momenten dat je met je voeten contact maakt met de grond, dus daar moet je op letten."

Robert zet zijn bevindingen op papier en stelt adviezen op om veranderingen in de manier van lopen aan te brengen. Dat is er allemaal op gericht om blessures te voorkomen en om het lopen prettig te laten blijven. "Je ziet soms mensen die gewoon beginnen met hardlopen. Dat gaat een tijdje goed, maar daarna komen toch de blessures. Dat kun je voorkomen als je meteen een goede houding hebt."

Mensen krijgen - toegespitst op de eigen situatie - de adviezen mee van Robert, waarna het de bedoeling is om zich de aanpassingen eigen te maken. Na ongeveer zes weken volgt - op dezelfde plek aan het Wezenland - een nieuwe video-opname om te zien op welke fronten verbeteringen zijn opgetreden en waar nog verder aan gewerkt moet worden.

Volgens Robert zijn doelstellingen eveneens bepalend om blessures te komen. "Je kunt wel zeggen dat je mee gaat doen aan de Texel Halve Marathon, maar zorg er dan wel voor dat je voldoende getraind bent. Het is niet zomaar wat. Je kunt jezelf bijvoorbeeld ook voornemen elke dag een half uur te gaan lopen. Dan ben je eveneens aan het bewegen."

Robert begeleidt ook mensen met onder meer diabetes, overgewicht of psychische klachten als een burnout om met behulp van hardlopen verbeteringen in de gezondheid te krijgen. "Daarbij werk ik met persoonlijke schema's." Daarnaast begeleidt hij wekelijks zes loopgroepen met Texelaars. De gemiddelde leeftijd varieert van 15 tot 82 jaar. Belangstellenden voor de video-analyse kunnen contact opnemen met Robert Bakker via 085--8770811 of info@fysioburgwal.nl.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 15 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 21 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00