Burgemeester Uitdehaag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in het gemeentehuis.
Burgemeester Uitdehaag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in het gemeentehuis. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Burgemeester pleit voor veel sterkere regionale samenwerking

Divers

Een veel sterkere regionale samenwerking met de Noordkopgemeentes en in een aantal gevallen met alle 17 Noord-Hollandse gemeenten tot en met Alkmaar.

Dit pleidooi vormde de kern van de toespraak van burgemeester Michiel Uitdehaag vrijdag bij nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis.

De samenwerking in de Noordkop die Uitdehaag voorstaat is erop gericht gezamenlijk het belang van infrastructuur, woningen, werkgelegenheid, onderwijs, zorg en economische kansen op de agenda te houden. "Omdat de afzonderlijke gemeenten daarvoor alleen te klein zijn. Door daar  samen een visie op uit de dragen, zal de regio een veel serieuzere gesprekspartner voor de provincie zijn, en tegenwicht aan de Metropoolregio Amsterdam kunnen bieden."

De aanpak biedt volgens de burgemeester betere kansen op ontwikkeling van de infrastructuur van en naar Den Helder. "Het kan een arbeidsmarkt opleveren waar voor beide partners in de regio interessante banen zijn en komen en kan dit het onderwijsaanbod ook na de middelbare school voldoende breed houden."

Uitdagingen waar Uitdehaag aan refereerde zijn de aanhoudende toeristenstroom en de steeds beperktere beschikbaarheid van personeel. "Ik pleit voor innovatieve oplossingen en huisvesting op Texel. Maar de structurele, landelijke tendens maakt voor de leefbaarheid, beschikbaarheid van personeel en bereikbaarheid van Texel een regionale samenwerking randvoorwaardelijk."

De traditionele nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis trok veel bezoekers. Leden van meerdere (advies)commissies werden in het zonnetje gezet. 

Afbeelding
“Vanaf begin duidelijk dat brug niet tijdig klaar zou zijn" Algemeen 3 uur geleden 8
Afbeelding
Rook- en stookverbod in natuur Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Flair treedt op in café De Kuip Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Grijp jij deze kans? Gewoon doen! Kom werken bij De Krim Texel! Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Terrasje pakken met RPV Texel Verenigingen 9 uur geleden
Afbeelding
Lappendeken Postweg leidt opnieuw tot vragen Algemeen 10 uur geleden 9
Afbeelding
Online specialist en Webbeheerder Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Slootjesdagen bij De Marel Algemeen 13 uur geleden