Logo texelsecourant.nl
Foto's: Anne Marie Gertenbach

"Oosterend straks omsingeld door natuur"

  Divers

Oosterend kijkt terug op een geslaagde editie van Ouwe Sunderklaas. Bart Bakker doet verslag.

"Gelukkig deze keer geen regen en geen harde wind. Er was dus niets dat een geslaagde Ouwe Sunderklaas in Oosterend in de weg stond. We kunnen dan ook terugkijken op een geslaagde avond.

Er werd gespeuld en het niveau lag zowel bij de jeugd als bij de volwassenen hoog. Tijdens het spel van de jeugd waren er nog enkele automobilisten die kennelijk niet op de hoogte waren van de traditie. Gelukkig werd dit probleem vlug opgelost door middel van een afzetlint. Bij de jeugd zagen we een opkomst die met 5 voorstellingen een beetje aan de magere kant bleef. We hopen dat het er komende jaren meer worden.

De thema's waren gevarieerd, van een nieuwe geneeskundige praktijk van dr Wol, waar met behulp van allerlei schapenproducten zo ongeveer alle kwalen, van horrelpoten tot hartzeer, op wonderbaarlijke wijze genezen werden. Ook werd er gestaakt, in solidariteit met de onderwijzers en was er een speulstertje dat erg stijf in d'r lijf was doordat er nog altijd geen vervanger is voor gymjuf Sandra. Verder kwam het tijdelijke personeel van de Spar supermarkt aan bod en werd er meegeleefd met Juf Liza, die nu weliswaar d'r nieuwe woning aan de Botterstraat heeft kunnen betrekken, maar waar de straat nog altijd opgebroken is. Ze kan dus nog altijd niet fatsoenlijk van haar huis naar de school lopen en  hierdoor is de school ook nog eens slecht bereikbaar voor de leerlingen.

Erg leuk allemaal en mooi om te zien hoe onbevangen de kleintjes hun spel speulden, hoe er zonder enige moeite of terughoudendheid werd gedanst en gezongen. Echt fantastisch. De winnaars deden hun stukje op het toneel in de Bijenkorf nog eens dunnetjes over en kregen onder luid applaus hun fles Jip & Janneke Champagne.Alle deelnemers kregen bovendien nog een zakje snoep.

Uitslag bij de jeugd:

Eenlingen: Sofie Bremer (Stijf in m'n lijf) 

Paren:  Milou Raymont, Fleur Zoetelief  (Tijdelijk supermarkt personeel)

Groepen:  (Guusje en Imme de Wolf,  Jette Kraanen  Dr Wol). 

Volwassenen

Bij de volwassenen was de opkomst met 12 voorstellingen beter. De speulers was gevraagd de voorstelling niet langer te laten duren dan 7 minuten, zodat iedereen de gelegenheid had op alle punten te speulen. En het moet gezegd dat iedereen zich daaraan heeft proberen te houden, ware het niet dat in de hitte van het spel de zaak wel eens iets kon uitlopen. En dat was dan weer een mooi hulpmiddel voor de jury, die bij min of meer gelijkwaardige voorstellingen de voorstelling die binnen de tijd bleef, iets hoger beoordeelde dan die er ver overheen ging.

Ook bij de volwassenen een gevarieerd programma dat mooi werd uitgebeeld. Populaire onderwerpen waren Natuurmonumenten met boerderij De Bol, de visverkoopsters op de Strender markten, die er na 19 jaar mee stopten en de overlast vanwege de dijkwerkzaamheden. Over het algemeen zagen we het bekende Strender "format", waarbij verschillende onderwerpen gekoppeld worden in plaats van een onderwerp op de hak te nemen. Het leverde vele hilarische momenten op. Zo waren de visverkoopsters erg goed in het maken van allerlei zijsprongen om wetenswaardigheden uit het dorp op de korrel te nemen. Dit zagen we ook bij Sieme de Smidt, die zo ongeveer alle problemen en veranderingen op Oost in z'n spel had. Ook de wielerronde van Oosterend was hiervoor een goed onderwerp. De tocht komt langs diverse straten en huizen en bijna overal was wel iets te vertellen. De Rijdende Rechter oordeelde over "ontsierende objecten". Motto; voor OP (Oosterend Present) alles OK. Of het nou ging over een illegaal bouwwerk, slecht onderhoud of mensen met een dierentuin, mr Visser sprak vonnissen uit die varieerden van een cafe verbod tot een verbod op naakt zwemmen achter diek. 

Bij de enkelingen zagen we iemand van Natuurmonumenten voorbij komen. De speuler vertelde dat de opzet van Natuurmonumenten is om heel Oosterend te omsingelen met natuur. Begonnen bij Utopia, nu bezig bij de Bol. Er werd gedobbeld welke boerderij de volgende zou zijn. De Oosterenderweg zou verdwijnen en Strend zou alleen nog per fiets bereikbaar zijn. De gebouwen van Snelstart worden het nieuwe bezoekerscentrum. Geen koeien maar vogels.

We zagen ook nog een paar bekenden van vorig jaar, Ren en Lies Bremer. Beleefden ze vorig jaar al van alles tijdens zwemmen op het waddenstrandje, dit jaar sloot hun spel daarop aan. Veel problemen als gevolg van de dijkwerkzaamheden en het roze water van het Waagejot. Er werd een man gezien bij dat rode water en dit zou Strend niet wezen als ze niet meteen dachten dat 't Mozes was. Na veel hilarische omzwervingen besloten ze maar over t hek te klimmen om bij 't strand te komen, niet via t Cees Aris Trappie maar via de Bremer Pas.

Al met al, heel veel onderwerpen en Strenders die aangepakt werden. De prijsuitreiking was in het dorpshuis en van de winnaars nogmaals een al dan niet geimproviseerde voorstelling op het toneel, zodat ook andere speulers de winnende act konden zien.

Uitslagen volwassenen:

Eenlingen:      Marcel Witte (De man van Natuurmonumenten)

Paren: Cees Aris Trap, Jaap Kooger  (De Visverkoopsters).

Groepen: Jan Bloem, Rianne Messemaker, Annegreet vd Vis, Johan Eldering (De Viskraam)
                       

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, hoofdredacteur Texelse Courant en Texel Magazine. Lid Redactioneel Overleg Nederlandse Nieuwsblad Pers.

reageer als eerste
Meer berichten

Wat vindt u?

De gemeente gaat nachtelijk verblijf in strandhuisjes aanpakken.Reageren!