De huidige exploitant van de De Kuip Ton Methorst te midden van oud-exploitanten Rein Stam en Cor Kuip.
De huidige exploitant van de De Kuip Ton Methorst te midden van oud-exploitanten Rein Stam en Cor Kuip.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

De Kuip, huiskamercafé met kleurrijke stamgasten

Divers


Cor Kuip verruilde in 1982 Paviljoen 3 voor een pand in de Dorpsstraat in De Koog. "Wat gaan we er mee doen?", vroegen hij en zijn neef André (A.C.) Kuip elkaar. Het werd café De Kuip. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 april viert het café het 35-jarig bestaan.

Inmiddels hebben veel Texelaars, maar ook gasten - om met Rein Stam te spreken - een "Kuip-verleden". Hij is er zelf één van. "Ik woonde er boven. Toen het begon was het echt een huiskamercafé. Er zaten elke dag mensen, er werd geklaverjast, gebiljart en horecapersoneel dat 's winters in de WW zat dronk er een kop koffie. Er werd van alles georganiseerd. In de winter was De Koog in het weekend nog niet in trek, maar als we zondagmiddag live muziek hadden, dan was het van begin af aan hartstikke druk. Iedereen bleef."

Cor Kuip stond achter de bar. "In het begin, uit nood." Want zodra hij een barkeeper had gevonden, verdween de exploitant achter de coulissen. Velen werkten er achter de bar. Stam herinnert zich hoe Anneke van Duinen (nu Brons) er werkte. "Dan belde ze 's middags haar moeder in Friesland. Wij verstonden er niets van." Klaas Fris, die later onder meer de Pilaar zou runnen, stond vanaf '83 achter de tap, Henk Jan Klok eind jaren tachtig, begin jaren negentig. "Frank Schraag, Gerrit Vlaming, Kets, Edgard Kikkert", somt Stam een rijtje Texelaars op. Het is maar een greep, hij kent er minstens veertig die er in de loop van de jaren hebben gewerkt. Zelf exploiteerde hij het café tien jaar, van 1992 tot 2002. Tot die tijd was De Jutter zo'n beetje het enige andere jaarrond café in de badplaats. "Vrijwel tegenover elkaar, elk met een eigen publiek. Leven en laten leven." Maar hij was amper begonnen, toen The Talk of the Town en Le Berry openden. "Dat waren stevige concurrenten." Er ontbrandde een strijd om de klant. "Je had toen nog veel jongeren op de camping. Als ze via paal 19 kwamen, dan kwamen ze het eerst langs De Kuip en had ik ze. Maar kwamen ze via de Badweg, dan zagen ze als eerste Le Berry en The Talk op hun route." Stam vertelt hoe hij ter verhoging van de omzet onder meer de serre liet vergroten. In 2002 nam Reinier van der Veen De Kuip over. "Hij belde onder Studio Sport. Of De Kuip te koop was? Nou, alles is te koop." De nieuwe eigenaar veranderde de naam in Cheers. Maar toen hij de zaak twee jaar later overdeed aan Marco Grooff, zette die de oude naam weer op de gevel. In 2011 nam de familie Methorst het over, Ton, Marja en hun zoon Daniël runnen blues & rockcafé De Kuip nog steeds.

De Kuip organiseerde uitstapjes waarover nog altijd wordt gesproken. "In '83 naar Schiermonnikoog, daar hoeven we sindsdien niet meer te komen. Jongste deelnemer was Kees Mets. "Hij ging met vader en moeder mee en was toen negen. Hij is nog steeds trouwe klant." Andere vaste klant was Edward Bonne. "Hij was onze verbindingsman en wilde naar St. Job in 't Goor, net over de Belgische grens. We vonden daar een plaatselijke biljartvereniging en hielden een uitwisseling."

Er waren ook plechtige momenten, waarvan de opening van de nieuwe pisbak in het herentoilet wel het meest saillante was. "Het hele koude buffet was er in uitgestald. Bill Visser verrichtte toen de opening."

Voor de reünie op vrijdag 7 april zijn 160 mensen uitgenodigd. Via de Facebookpagina "Vrienden van De Kuip" kan men zich hiervoor aanmelden. Het begint rond 21.00 uur. De bierprijs is op de reünie die van 1982, maar dan in euro's (€1,75). Zaterdag 8 april is de feestavond en speelt er vanaf 22.00 uur Blues Select.


Voor café de Kuip ontstond was het pand Dorpsstraat 17 van de familie van der Kooi die er Dros Magazijn, filiaal De Koog, in exploiteerde.


Het "huiskamercafé" in optima forma…feestdagen vierden we met alle vaste klanten, o.a. Sinterklaas en Kerst. Hier een foto van het Kerstdiner, gelardeerd met iets te drinken erbij, van 1985.


Elke donderdagavond buiten het hoogseizoen werd er geklaverjast in de Kuip. Deze foto is van voorjaar 1989 met o.a. Piet Koorn en Jo Thole, beiden helaas niet meer onder ons.


Heropening 20 maart 1991 na grote verbouwing, verplaatsing toiletten en vergroting achterzaal. Het koude buffet werd opgediend in het nagelnieuwe (en nog niet gebruikte) rvs-urinoir. Buurman Bill Visser verrichtte de plechtige opening…

De Kuip is zelfs op tv geweest. In 1991 hield de VPRO een aktie: Iedereen die 250 leden maakte kreeg een 1 minuut zendtijd van de VPRO. Henk Jan Klok kreeg het voor elkaar en de mensen van de Kuip verzorgden, met een film geschoten door John Smit, voor een hilarische minuut met als onderwerp: "Wat doen Texelaars in de winter". De slotscène werd geschoten op het stand bij paal 20: Cafébaas Cor Kuip, gezeten op een koe van Paul van Exel, turend over de branding. Vlak na de opname sloeg de koe lichtelijk op hol en Cor werd eraf gegooid.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 1 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3