Logo texelsecourant.nl
Gezond & Fit

Met gezonde voeten geniet je er meer van

  Divers

Het voorjaar komt eraan, naar buiten, genieten van de natuur, de tuin in of wandelen. Dan wil je geen last hebben van pijnlijke voeten, enkels of vermoeide benen. We vroegen advies aan Nicollette van Kooten en Willeke Heersink van Voeten op Texel.

Nicollette is podotherapeut en pedicure en daarmee specialist op het gebied van gezonde en goed functionerende voeten: ''Als het warm is, is het lekker om op slippers of sandalen te lopen. Het nadeel daarvan is dat de voeten breder kunnen worden. Als je in de herfst dan weer schoenen aantrekt, kunnen klachten ontstaan zoals pijnlijke voorvoeten, trauma nagels en hielspoor. Dit is te voorkomen door 's zomers een deel van de dag op schoenen te lopen, bijvoorbeeld 's morgens wanneer het nog niet al te warm is.'' Door het dragen van stevig schoeisel kun je klachten voorkomen. Wie daarmee niet voldoende geholpen is kan een podotherapeutische zool in de schoen leggen. Wanneer je dan in de zomer 's middags op slippers gaat lopen kan het zijn dat je toch weer terugkerende klachten krijgt bij het lopen op platte slippers, door bijvoorbeeld een beenlengteverschil. Deze klachten zijn te voorkomen door het dragen van slippers of sandalen met een podotherapeutische zool erin, deze worden ook in de praktijk van Voeten op Texel aangemeten.

Willeke werkt bij Voeten op Texel als pedicure en podotherapie-assistent. Zij heeft nog wel een paar goede tips voor het behoud van gezonde voeten: ''De huid van veel mensen is aan de droge kant en vaak zie je dat onderbenen minder bruin worden dan de rest. Het is slim om dan nu al te beginnen met het insmeren van de huid van de voeten en onderbenen met een voedende voet-beencrème. Zo is de huid goed gevoed en wanneer dan het zonnetje op de huid komt, wordt deze mooi bruin''.

In de zomer liggen nog meer voetklachten op de loer, zoals ingroeiende nagels, eelt, kloven en voetschimmel. Deze zijn eenvoudig te voorkomen met tips van Willeke: ''Het is belangrijk om de nagels van je tenen recht af te knippen. Hiermee voorkom je het verhoogde risico op het ingroeien van teennagels. Veel mensen hebben in de zomer last van kloven, daarbij helpt ook het insmeren van de voeten. Wanneer dit niet afdoende is, kunnen wij de kloven behandelen.'' Wie blootsvoets in zwembaden, douche- en andere gemeenschappelijke ruimtes loopt, kan voetschimmel oplopen. Nicollette: ''Je voorkomt dit door slippers aan te trekken.'' Wie last heeft van voetschimmel, eelt, blaren, traumanagels of andere vragen heeft over voeten, kan voor advies in de praktijk aan de Zanddijk terecht, ook voor advies over andere specifieke voetproblemen.

Als podotherapeut behandelt Nicollette afwijkingen van de stand van de tenen en/of nagels, overbelasting en vermoeidheidsklachten van het bewegingsstelsel, denk daarbij ook aan knie-, heup- en rugklachten. ''Het doel van onze behandelingen is om mensen van hun klachten af te helpen en hun voeten zoveel mogelijk zelf gezond te kunnen houden. De zomer is bij uitstek de periode dat je meer gaat bewegen en je voeten meer laat zien, met gezonde voeten geniet je daar extra van.''

.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het geplande kunstwerk van het Hoogheemraadschap als monument voor de Dijkversterking moet er komen.Reageren!