Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Update 22:45

Gestrande potvissen nog steeds vast

Divers

De gestrande potvissen bij paal 12 bij Den Hoorn liggen nog steeds vast. Dat meldt de KNRM op Twitter. 

"Harde wind en sterke branding verhinderen kans op redding. Zware nacht. Triest gezicht", zo valt te lezen op de Twitteraccount van de KNRM. Een reddingspoging bij vloed zat er niet in. De berichten dat twee potvissen zijn overleden blijven opduiken, maar zijn nog altijd niet bevestigd, mede doordat hulpverleners niet goed bij de dieren kunnen komen door de omstandigheden. Morgen bij daglicht is naar alle waarschijnlijkheid pas meer nieuws over de dieren. 

Eerder op de avond werd bericht over meer potvissen voor de Texelse kust, deze berichten zijn niet bevestigd. Vooralsnog zijn er geen berichten dat de gestrande vijf potvissen overleden zijn. De kans dat zij het redden is volgens kenners echter uiterst klein.

De potvissen op het strand bij paal 12 gaan dood door hun eigen gewicht. De hulptroepen doen het uiterste, maar kunnen de dieren in de branding moeilijk bereiken.

Op het strand geldt nog steeds een noodverordening en mogen mensen niet het strand op.

"Het is om een uur of 22.00 uur hoog water. Alle betrokken instanties (de gemeente, Ecomare, een dierenarts en het ministerie van Economische Zaken en de KNRM) zijn in overleg over de mogelijkheden. Wind, waterstand, de conditie van de dieren; er komen heel veel factoren bij kijken", laat een woordvoerder van Economische zaken weten.

Eerdere berichten die opdoken over ruimingsplannen morgenochtend indien de dieren vannacht overlijden worden door Economische Zaken ontkracht: "zover zijn we nog lang niet. We gaan eerst alles doen om de dieren in leven te houden. De deskundigen, waaronder een dierenarts zijn aan het bekijken of een reddingsoperatie zin heeft. Dat is de stand van zaken, niets meer en niets minder."

Afbeelding
Van der Vis wil stoppen; pand tabakwinkel te huur Algemeen 1 uur geleden 3
Afbeelding
Onderhoud reservaat Zandkuil Algemeen 17 uur geleden 3
Afbeelding
Dansvoorstelling Artex in Evenementenhal Algemeen gisteren
Afbeelding
Techniek in een mooi kader Algemeen 28 mrt., 09:17
Afbeelding
'Het Atelier - Portret van Hella' Cultuur 28 mrt., 08:02 1
Afbeelding
Pupillentoernooi reclame voor het jeugdvoetbal Algemeen 27 mrt., 14:50 2
Afbeelding
Online lezing over het paasverhaal in de kunst Algemeen 27 mrt., 14:05
Afbeelding
ZDH houdt schade beperkt tegen VZV Algemeen 27 mrt., 11:25