Afbeelding
Voorbeeld van een gehandicaptenparkeerkaart. De kaart is geldig in alle landen van de Europese Unie.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Stijging kosten gehandicaptenparkeerkaart

Divers

De kosten voor een gehandicaptenparkeerkaart stijgen op Texel in 2016 voor een eerste aanvraag van €115,30 naar €182,90.

Dat is dinsdagavond tijdens de begrotingsraad besloten. Het college had de verhoging voorgesteld, omdat de leges bij de gemeente kostendekkend moeten zijn. Dat zijn de kosten die een gemeente in rekening brengt voor een dienst.

Een voorstel van D66, Texels Belang en Eiland Belang om de kosten terug te schroeven naar €75,- kreeg onvoldoende steun. Het bedrag van €75,- was gebaseerd op vijf keer het tarief van het Texelvignet (€15,- per jaar). Een gehandicaptenparkeerkaart is vijf jaar geldig.

Een voorstel van het CDA dat aanvragers van een gehandicaptenparkeerkaart voor de kosten een beroep mogen doen op de Bijzondere Bijstand van de gemeente kreeg steun van alle politieke partijen.

Het onderwerp leidde tot de nodige discussie in de raadzaal, maar niet tot verandering van standpunten. D66 was met het gehandicaptenparkeerkaart op de proppen gekomen, nadat onderzoek had geleerd dat Texel met €182,90 de duurste gemeente in de regio wordt.

De kosten zijn met inbegrip van een medische keuring. Bij verlenging (zonder medische keuring) brengt de gemeente vanaf 2016 €86,10 in rekening. Dat is nu nog €115,30.

De begrotingsraad was snel klaar. Het merendeel van de gemeentelijke begroting was tijdens voorgaande bijeenkomsten al besproken, waardoor de stukken dinsdagavond alleen nog bekrachtigd hoefden te worden. De lokale lasten zoals de OZB en de afvalstoffenheffing gaan in 2016 over het algemeen trendmatig met 0,8 procent omhoog.

Het rioolrecht daalt met €3,39 naar €252,77 per aansluiting, de toeristenbelasting blijft in 2016 €1,70 per persoon per nacht (met een maximum van zeven aaneengesloten nachten) en de parkeertarieven blijven in 2016 hetzelfde als in 2015.

Afbeelding
Verhalen door De Vriendenkring Algemeen 11 uur geleden
Piet Kooiman en Henk Cornelissen.
Podcast Texelse Courant 2 mei 2024 Algemeen 13 uur geleden
Martin en Karin Zeeman in de winkel aan de Waalderstraat.
Grabbelen bij Smakelijk & Meer Algemeen 17 uur geleden 30
Afbeelding
Multigames in de TXL Sporthal Sport 19 uur geleden 1
Spelletjes op het grasveld van S.V. De Koog.
Veel animo voetbalinstuif S.V. De Koog Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe cursus aquarelleren bij Artex Cultuur 1 mei, 13:53
Porren in het vuur tijdens de meierblis.
Texel laat meierblis branden Algemeen 1 mei, 09:00 4
V.l.n.r.: Hugo Groothuis, Thomas Wassenaar, Kevin van Zuilekom, Mike van der Haas, Jan van Wijk, Herbert de Geer en Tim de Haan
Heren 1 schrijft historie met promotie Algemeen 30 apr, 22:32